8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Μακρόν: Θα συνομιλήσει με τον Μπάιντεν για την κρίση στην Ουκρανία

Μακρόν: Θα συνομιλήσει με τον Μπάιντεν για την κρίση στην Ουκρανία
φωτογραφία αρχείου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε απόψε ότι «εντός των προσεχών ωρών» θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, για την κρίση στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

«Δεν αποκλείω τίποτα» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, εξηγώντας ωστόσο ότι το ταξίδι στη Ρωσία θα εξαρτηθεί «από την πρόοδο στις συζητήσεις μας τις επόμενες ώρες».

«Η προτεραιότητά μας είναι να αποφύγουμε την κλιμάκωση της κρίσης» στην Ουκρανία, τόνισε εξάλλου ο Μακρόν, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Τουρκουάν της βόρειας Γαλλίας, για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

«Ανησυχώ πολύ από την κατάσταση επί του πεδίου. Προτεραιότητα για εμένα, σε ό,τι αφορά στο ουκρανικό ζήτημα και τον διάλογο με τη Ρωσία, είναι η αποκλιμάκωση και η έξοδος από την κρίση με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ», πρόσθεσε.

«Δεν αποκλείω τίποτα –επανέλαβε– επειδή πιστεύω ότι ο ρόλος της Γαλλίας, ιδίως ως προεδρεύουσας (στο Συμβούλιο της ΕΕ) αυτό το εξάμηνο, είναι να προσπαθήσει να οικοδομήσει αυτήν την κοινή λύση».

«Δεν θα υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα για την Ευρώπη μας εάν οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αμύνονται» και «να οικοδομούν μια κοινή λύση με όλους τους γείτονές τους, συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων», συνέχισε ο Μακρόν, ο οποίος έχει μιλήσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ