ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Μακρόν προς Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες

Μακρόν προς Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες και ότι αν δεν αλλάξει στάση  μέχρι τον Μάρτιο, τότε θα υπάρξουν άλλου είδους δράσεις, κάνοντας λόγο για οικονομικές κυρώσεις, έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι οι νέες κυρώσεις που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου δείχνουν ότι η ΕΕ δεν θα δέχεται πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες στα σύνορα της περιφέρειά της. «Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία τον Οκτώβριο, αλλά διαπιστώσαμε ομοφώνως ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες», δήλωσε ο Μακρόν.

«Το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ενεργοποίησαν αυτές τις κυρώσεις, πράγμα που έγινε άλλωστε αμέσως κατανοητό από τους τούρκους φίλους μας, οι οποίοι αντέδρασαν σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Μακρόν στην επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και επιπλέον μέτρων (με την προσθήκη νέων ονομάτων στην υπάρχουσα λίστα) από τον Μάρτιο, όταν θα εξετασθεί εκ νέου η κατάσταση, εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της.

«Εδώ και έξι μήνες, έλεγαν ότι η Γαλλία είναι τελείως μόνη της» στο θέμα αυτό, υπενθύμισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η προσπάθεια πειθούς του Παρισιού είναι πλέον «περισσότερο κατανοητή» διότι «η διαδικασία αυτή είναι η μόνη που μπορεί να ασκήσει επαρκή πίεση στην Τουρκία». «Ορισμένες φορές έχουμε δίκιο να είμαστε σαφείς και δυναμικοί, όταν οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές», επισήμανε..

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία υιοθετώντας κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, μεταξύ άλλων, ο Μακρόν κατήγγειλε και πάλι τις ενέργειες της Τουρκίας στην Λιβύη, όπου «απειλεί τα συμφέροντά μας στο μεταναστευτικό ζήτημα, μην επιτρέποντας τον αποτελεσματικό έλεγχο των ακτών και εισάγοντας τζιχαντιστές στην ζώνη απόπλου προς την Ευρώπη». 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για εντονότερη συνεργασία ως προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ για την Τουρκία σημείωσε ότι είναι υπεύθυνη για το επίπεδο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Olivier Hoslet, Pool via AP