Μακρόν: Καμία πολιτική συμφωνία με Σαρκοζί

Μακρόν: Καμία πολιτική συμφωνία με Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε την Τετάρτη ότι υπήρξε οποιαδήποτε ευρύτερη πολιτική συμφωνία με τον πρώην συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σχετικά με την υποστήριξή του ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

Τα γαλλικά ΜΜΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, εικάζουν ότι ο Μακρόν, ο οποίος θα χρειαστεί νέα πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος μετά την προεδρική ψηφοφορία, έλαβε την έγκριση του Σαρκοζί αφού πρόσφερε πολιτική επιρροή σε αντάλλαγμα.

«Δεν υπήρξε συμφωνία», είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, μια ημέρα αφού ο Σαρκοζί δήλωσε δημόσια την στήριξη του. Ο Μακρόν αντιμετωπίζει μια στενή κούρσα ενάντια στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Η υποστήριξη του Σαρκοζί θα βοηθήσει τον Μακρόν να προσελκύσει ψηφοφόρους που υποστήριξαν την υποψήφια των συντηρητικών Βαλερί Πεκρές στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τους αριστερούς ψηφοφόρους που θα το δουν ως επιβεβαίωση ότι ο Μακρόν είναι τόσο δεξιός όσο ο Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί, 67 ετών, είναι ο τελευταίος συντηρητικός πρόεδρος της Γαλλίας και εξακολουθεί να θεωρείται προσωπικότητα με επιρροή στο κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, η ίδια η ύπαρξη του δεξιού κόμματος απειλείται αφού πολλοί από τους ψηφοφόρους της υποστήριξαν τον Μακρόν ή τη Λεπέν στον πρώτο γύρο της Κυριακής. 

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι ήταν έτοιμος να σφυρηλατήσει νέες πολιτικές συμμαχίες προκειμένου να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της Γαλλίας. «Τα ρήγματα που έχουμε στη χώρα θα απαιτήσουν όχι μόνο να αποκτήσω πλειοψηφία αλλά και να συσπειρώσω όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις πίσω μου που δεν συμμερίζονται πλήρως τις απόψεις μου για όλα τα θέματα, αλλά θα ήταν ανοιχτές να συνεργαστούν μαζί μου για ορισμένες μεταρρυθμίσεις. " είπε ο Μακρόν. «Δεν μιλάω για συνασπισμούς», τόνισε ωστόσο, λέγοντας ότι τέτοιες διακομματικές διευθετήσεις δεν είναι κατάλληλες για το προεδρικό πολιτικό σύστημα της Γαλλίας.