ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

Μακρόν: Η Ευρώπη να δράσει ταχύτερα για τα εμβόλια

Μακρόν: Η Ευρώπη να δράσει ταχύτερα για τα εμβόλια

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στο θέμα του εμβολιασμού τους επόμενους μήνες, πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Παρίσι.

Ο Μακρόν απέδωσε τα εύσημα στον Αλ. Βούτσιτς για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως για την αποτελεσματικότητα της Σερβίας στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Υποσχέθηκε ότι η Γαλλία και η ΕΕ δεν ξεχνούν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην μάχη που δίδουν κατά του κορονοϊού.

Κυρίαρχο θέμα στην συνάντηση ήταν το ζήτημα του Κοσόβου. Ο Βούτσιτς δήλωσε την πρόθεση του να συμβάλει για την ανεύρεση λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, στο άμεσο μέλλον, που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος Μακρόν από την πλευρά του δήλωσε ότι η χώρα του στο πλαίσιο της διαδικασίας των Βρυξελλών που βρίσκεται σε εξέλιξη θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ από την Γαλλία, το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε επίσης στην συνάντηση και στις οικονομικές σχέσεις με δεδομένο ότι η Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια έχει δυναμική οικονομική παρουσία στην Σερβία κυρίως μετά την επίσκεψη Μακρόν στο Βελιγράδι το καλοκαίρι του 2019. Γαλλική εταιρία απέκτησε τον έλεγχο του αεροδρομίου του Βελιγραδίου ενώ εταιρίες από την Γαλλία ανέλαβαν πρόσφατα την κατασκευή του μετρό στο Βελιγράδι που θα αρχίσει το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιανουάριο η Σερβία παρέλαβε ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 της κινεζικής Sinopharm και έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που άρχισε ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού με αυτό, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 400.000 εμβολιασμοί. Η Σερβία συνολικά έχει παραγγείλει και προπληρώσει περίπου οχτώ εκατομμύρια δόσεις διαφόρων εμβολίων.