7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Μακρόν για AstraZeneca: Υπάρχουν πιο αποτελεσματικά εμβόλια για την πανδημία

Μακρόν για AstraZeneca: Υπάρχουν πιο αποτελεσματικά εμβόλια για την πανδημία

Υποστήριξη από τον Εμ. Μακρόν βρίσκει η θέση της Κομισιόν σχετικά με τη διακοπή της συνεργασίας της Ένωσης με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca αναφορικά με την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού. «Σχετικά με μελλοντικές παραγγελίες βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος καλωσόρισε τον «ευρωπαϊκό ρεαλισμό», όπως χαρακτήρισε όσα ανέφερε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν.

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Γάλλος τόνισε πως «αυτή τη στιγμή, εμβολιάζουμε με αυτό το εμβόλιο (σ.σ.: AstraZeneca) στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση», είπε ο Μακρόν.

«Αλλά για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές του ιού, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό τον οποίο καλωσορίζω», ανέφερε ο Εμ. Μακρόν.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε πως το τέλος στη συνεργασία της Ένωσης με την εταιρεία AstraZeneca, εξηγώντας ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα παραγγελία μετά τον Ιούνιο, οπότε και τελειώνει η υφιστάμενη.

«Δεν έχουμε ανανεώσει τη σύμβαση (με την AstraZeneca) μετά τον μήνα Ιούνιο. Θα δούμε, κοιτάζουμε τι συμβαίνει», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς όταν ρωτήθηκε από το δημόσιο γαλλικό δίκτυο France Inter/France Info.

«Αρχίσαμε με την Pfizer γιατί δουλεύει πάνω στη δεύτερη φάση, τα εμβόλια δεύτερης γενιάς», είπε. Θα «αποκτήσουμε πριν από άλλες» χώρες για τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού, τόνισε ο ίδιος.

Η AstraZeneca παρήγαγε ένα «πολύ καλό» εμβόλιο, το οποίο «έχει κυρίως το πλεονέκτημα να μπορεί να χρησιμοποιείται σε συνθήκες υλικοτεχνικής υποδομής και θερμοκρασίας» πιο ευέλικτες σε σχέση με άλλα εμβόλια, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν.

AstraZeneca: Χωρίς βάση η νομική διαδικασία

«Η όποια προσφυγή είναι χωρίς βάση και καλωσορίζουμε αυτή την ευκαιρία για να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη το συντομότερο δυνατόν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, απαντώντας στην απόφαση της Ε.Ε. να προσφύγει εναντίον της στη Δικαιοσύνη για αθέτηση συμβολαίου και καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων. 

Από τον περασμένο μήνα είχε γίνει γνωστό ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη ρήτρα παραλαβής 100 εκατ. επιπλέον δόσεων, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο για την παράδοση 300 εκατ. δόσεων εντός του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε κάνει γνωστό ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο η δεύτερη φάση του εμβολιασμού θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA, κάτι που de facto οδηγεί σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer-BioNTech, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.