7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Μακρά Covid: Ένα στα πέντε παιδιά έχουν μακροχρόνια συμπτώματα

Μακρά Covid: Ένα στα πέντε παιδιά έχουν μακροχρόνια συμπτώματα
AP Images

Ένα στα πέντε παιδιά έχουν μακροχρόνια συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορoνοϊό μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με αγγλική μελέτη για τη «μακρά Covid» σε εφήβους, που δημοσιεύει το Reuters.

Τα παιδιά σπάνια νοσούν βαριά από Covid-19 αλλά είναι πιθανό να υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα και η μελέτη είναι από τις μεγαλύτερες του είδους της όσον αφορά τη «μακρά Covid» στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το University College του Λονδίνου και τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, διαπίστωσε ότι τα παιδιά 11 έως 17 ετών που βρέθηκαν θετικό στον ιό, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν τρία ή περισσότερα συμπτώματα 15 εβδομάδες αργότερα, σε σχέση με εκείνα που είχαν βρεθεί αρνητικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν 3.065 παιδιά 11 – 17 ετών στην Αγγλία που είχαν εντοπιστεί θετικά μετά από τεστ PCR μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, καθώς και μια ομάδα ελέγχου με 3.739 παιδιά ίδιων ηλικιών που είχαν βρεθεί αρνητικά στον ιό, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Αίσθημα κόπωσης και πονοκέφαλος

 

Ανάμεσα σε εκείνα που βρέθηκαν θετικά, το 14% ανέφερε τρία ή περισσότερα συμπτώματα όπως ασυνήθιστο αίσθημα κόπωσης ή πονοκεφάλους, 15 εβδομάδες αργότερα, συγκριτικά με το 7% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, ενώ τα ευρήματα δείχνουν πως έως και 32.000 έφηβοι είναι πιθανό να εκδήλωσαν συμπτώματα που να σχετίζονταν με την Covid-19 μετά από 15 εβδομάδες, η επικράτηση της μακράς Covid σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν χαμηλότερη από ό,τι αρχικά φοβόνταν οι ειδικοί το περασμένο έτος.

«Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερα από ό,τι θα περίμενε κάποιος τον περασμένο Δεκέμβριο», ανέφερε ο Καθηγητής Τέρενς Στίβενσον από το UCL.

Τα ευρήματα ήταν μια πρώτη έκδοση, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. Οι ερευνητές δήλωσαν πως οποιαδήποτε απόφαση για επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά 12 – 15 ετών στη Βρετανία, δεν είναι πιθανό να είναι βασισμένη σε αυτή τη μελέτη, καθώς δεν περιέχει αρκετά στοιχεία για το αν τα εμβόλια προστατεύουν ενάντια στη μακρά Covid.

«Συγκεντρώνουμε όλο και περισσότερες αποδείξεις για την ασφάλεια του εμβολίου στα παιδιά 12 – 15 ετών και αυτό είναι πιο πιθανό να ληφθεί υπόψη», δήλωσε η Λιζ Γουίτακερ, παιδίατρος στο Imperial College του Λονδίνου.