Mαίνεται η φωτιά στο πλοίο - Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους
Euroferry Olympia

Mαίνεται η φωτιά στο πλοίο - Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Σε εξέλιξη είναι η γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο Euroferry Olympia, που εξακολουθεί να φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας από χθες τα ξημερώματα. Αναζητούνται 12 αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες. Παράλληλα, αδιάκοπα συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να υπάρξει νέα επιχείρηση από στελέχη της ΕΜΑΚ και την ειδική ομάδα διάσωσης για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες, θα πρέπει να μειωθούν οι καπνοί αλλά και οι θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά μέρη του πλοίου και ξεπερνούν αυτή τη στιγμή σε πολλά σημεία τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κέρκυρα βρίσκεται κλιμάκιο της Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων όπως και οι συγγενείς των 3 Ελλήνων αγνοουμένων.

Το πλοίο έχει ήδη προσδεθεί από ρυμουλκό και δεν κινδυνεύει πλέον να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.

Η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο επιχειρείται από τα ρυμουλκά καθώς και τα πυροσβεστικά πλοία της Πυροσβεστικής.

Δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο βρίσκονται η φρεγάτα Ύδρα του Πολεμικού Ναυτικού, πυροσβεστικό πλοίο, ναυαγοσωστικό σκάφος δύο πλωτά και ένα αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού σώματος, έξι ρυμουλκά, δύο παραπλέοντα πλοία ενώ πετούν εναλλάξ ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο μεταξύ έμπειρη ναυαγοσωστική ομάδα (αποτελούμενη από 14 άτομα), των ναυαγοσωστικών εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, βρίσκεται ήδη στην περιοχή προκειμένου να διεξαχθούν οι εργασίες με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε άντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε δεύτερο χρόνο το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά από συνεννόηση με τις Αρχές.

Όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ακόμα καίνε μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο και αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεσή τους, θα ρυμουλκηθεί στο ασφαλές σημείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί άντληση των καυσίμων για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική ρύπανση.

Εξιτήριο για τον άνδρα της ΕΜΑΚ

Eξιτήριο αναμένεται να πάρει σε λίγη ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας, ο άνδρας της ΕΜΑΚ που παρέμεινε χθες στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, όταν μετά τη γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε για τη διάσωση των δύο εγκλωβισμένων αλλοδαπών στο φλεγόμενο πλοίο «Euroferry Olympia» παρουσίασε αναπνευστικό πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο άνδρες της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, όμως χρειάστηκε να νοσηλευτεί μόνο ο ένας.

Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο παραμένουν οι δύο άνδρες που διασώθηκαν όταν κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο πλοίο κατάφεραν να μπούνε σε ένα «τυφλό» σημείο του πλοίου, στο 5ο κατάστρωμα, προκειμένου να γλυτώσουν από τις φλόγες.

Οι δύο διασωθέντες εγκλωβισμένοι επιβάτες, μαζί με τους άνδρες της ΕΜΑΚ, έφτασαν στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας, λίγα λεπτά πριν τις 8.00 χθες το απόγευμα με αεροσκάφος AS 332C1 Super Puma. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται και οι δύο να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγω του καπνού που εισέπνευσαν, με τον έναν εκ των δύο να είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση και να χρειάστηκε χθες το βράδυ να διασωληνωθεί.

Από τους 278 διασωθέντες επιβάτες που φιλοξενήθηκαν χθες σε τέσσερα ξενοδοχεία του νησιού, φέρεται σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Σπύρο Ζερβόπουλο, κάποιοι, ελάχιστοι, να έχουν αποχωρήσει, χθες, για Ηγουμενίτσα προκειμένου να πάνε στους προορισμούς τους. «Έφυγαν κάποιοι Ιταλοί και κάποιοι Βούλγαροι», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζερβόπουλος.

Στο πλοίο, παρότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, φέρεται να επέβαιναν Ιταλοί, Βούλγαροι, Τούρκοι, κάποιοι Γερμανοί και Έλληνες, ενώ διερευνάται αν υπήρχαν και κάποιοι λαθρεπιβάτες, καθώς ο ένας εκ των δύο διασωθέντων χθες εγκλωβισμένων δεν έχει ταυτοποιηθεί, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω ότι πρόκειται για Αφγανό μετανάστη.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία επισήμως δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε και με ποιο τρόπο αναμένεται οι διασωθέντες να μεταφερθούν στους προορισμούς τους, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κληθούν κάποιοι για καταθέσεις στις εισαγγελικές αρχές, χωρίς αυτό να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.