Ρόδος - Πυρκαγιά: Αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ρόδος - Πυρκαγιά: Αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις  στη Ρόδο με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακή να βρίσκεται σε ύφεση με τα εναέρια μέσα να έχουν αρχίσει να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Για  προληπτικούς λόγους είχαν εκκενωθεί τα χωριά Ψίνθος και Μαριτσά  ενώ οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 ώστε όσοι κατοικούν κοντά στις περιοχές Μαριτσά ή Καλυθιές να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. 

Κατεπείγον αίτημα από δήμο και Περιφέρεια

 

Με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπισης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών.

Το αίτημα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας, επειδή για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην δασική πυρκαγιά της Ρόδου επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και  20 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 3 Α/Φ με το Beriev-200 και 6 Ε/Π (4 για αεροπυρόσβεση και 2 ως συντονιστικά). Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Τις επόμενες ώρες οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν με 56 πυροσβέστες και 14 οχήματα που προσεγγίζουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν τρία πύρινα μέτωπα. Όπως ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ήδη έχουν ξεκινήσει από τον Πειραιά πλοίο με ενισχύσεις της πυροσβεστικής και από την Κρήτη με τεχνικούς.

«Ζητάμε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες», αναφέρουν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο δήμος Ρόδου.

Σταδιακά αποθίσταται η ηλεκτροδότηση

Σταδιακά αποκαθίσταται η λειτουργία του ενός εκ των δύο εργοστασίων της ΔΕΗ (στη Σορωνή) που τέθηκαν εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά στην κοιλάδα των πεταλούδων. 

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ χτες με την οποία τονίζονταν ότι οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης συνεχίζονταν «πυρετωδώς».