Μαίνεται ανελέητος ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την εξασφάλιση μασκών

Μαίνεται ανελέητος ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την εξασφάλιση μασκών

Αμερικανοί που πλειοδοτούν έναντι γάλλων αγοραστών στην πίστα ενός κινεζικού αεροδρομίου, Γάλλοι ή Τσέχοι που αρπάζουν χαρτοκιβώτια τα οποία προορίζονται για άλλες χώρες... Ο ανταγωνισμός για την αγορά μασκών κατά του ιού μαίνεται ανελέητος, καθώς τα κράτη βρέθηκαν απροετοίμαστα έναντι της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάσκες που είχαν παραγγελθεί στην Κίνα από τη Γαλλία, φέρεται να έχουν αγορασθεί από αγνώστων στοιχείων υπηκόους των ΗΠΑ στην πίστα κινεζικών αεροδρομίων, σύμφωνα με γάλλους περιφερειάρχες.

«Υπήρξε τρίτη χώρα που πλήρωσε τριπλάσια την τιμή για το φορτίο πάνω στην πίστα του αεροδρομίου», κατήγγειλε ο επικεφαλής της περιφέρειας Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή Ρενό Μιζελιέ. Η Βαλερί Πεκρές, πρόεδρος της περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς, στο Παρίσι δήλωσε ότι «Μας πήραν ένα φορτίο Αμερικανοί που πλειοδότησαν για το φορτίο που είχαμε κλείσει».

Η αμερικανική κυβέρνηση διέψευσε, όμως οι αγοραστές αυτοί ενδεχομένως να είναι ιδιώτες ή ομόσπονδες Πολιτείες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων τα κράτη ανίκανα να παραγάγουν επαρκείς ποσότητες μασκών, ειδικά στην Δύση, έχουν προβεί σε έναν ανελέητο αγώνα εξασφάλισης δισεκατομμυρίων μασκών κυρίως από την Ασία. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει όμως πλέον οδηγήσει σε καταπάτηση των κανόνων του fair-play που θεωρητικά επικρατούν στις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε χθες, Πέμπτη, «πολύ ανήσυχος» και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα έπειτα από πληροφορίες του "Radio Canada" σύμφωνα με τις οποίες ένα φορτίο με μάσκες, που είχε αγορασθεί στην Κίνα για το Κεμπέκ, παραδόθηκε με μικρότερη ποσότητα απ' αυτή που προβλεπόταν αφού ένα μέρος του επαναπωλήθηκε «σ' αυτόν που προσέφερε τα περισσότερα», δηλαδή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ουκρανός βουλευτής Αντρίι Μοτοβιλόβετς, ο οποίος μετέβη τον Μάρτιο στην Κίνα για να συνοδεύσει ένα ιατρικό φορτίο, αφηγήθηκε στον λογαριασμό του στο Facebook πως υπήρξε μάρτυρας ενός "τρομακτικού ανταγωνισμού για το ιατρικό υλικό. Οι πρόξενοί μας, που πηγαίνουν σε (κινεζικά) εργοστάσια, συναντούν εκεί συναδέλφους τους από άλλες χώρες (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία) που θέλουν να παραλάβουν τις παραγγελίες μας. Πληρώνουμε τις παραγγελίες μας εκ των προτέρων με εμβάσματα και έχουμε υπογραμμένα συμβόλαια. Αυτοί έχουν περισσότερα χρήματα και μετρητά. Δίνουμε μάχη για κάθε φορτίο».

Εξάλλου, στην Κίνα, λίγοι παραγωγοί διαθέτουν άδεια εξαγωγής. Οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να περνούν από εταιρείες εμπορίου, αν θέλουν να μπορέσουν να εξαγάγουν. Εξ ου και η ύπαρξη πολυάριθμων μεσαζόντων.

Παντού στον κόσμο, κράτη, περιφέρειες, ιδιώτες, μεσάζοντες προσπαθούν να κόψουν δρόμο για να βάλουν στο χέρι αυτά τα τόσο πολύτιμα υλικά, για την απόκτηση των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η ισραηλινή Μοσάντ πραγματοποίησε στη διάρκεια του Μαρτίου μυστική επιχείρηση σε άγνωστη χώρα για να πάρει διαγνωστικά κιτ για τον κορονοϊό.

Άφθονα μετρητά

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σε μια τέτοια κατάσταση, τα μετρητά κάνουν θαύματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε στις 15 Μαρτίου στο τηλεοπτικό κανάλι TA3 πως η χώρα του είχε κάνει κράτηση για εκατομμύρια μάσκες στην Ουκρανία, οι οποίες επρόκειτο να πληρωθούν με μετρητά. «Ετοιμάζαμε ένα βαλιτσάκι με 1,2 εκατομμύριο ευρώ. Επρόκειτο να χρησιμοποιήσουμε μια ειδική κυβερνητική πτήση για να πάμε να πάρουμε τις μάσκες. Όμως έφθασε νωρίτερα, ένας γερμανός μεσάζοντας πλειοδότησε και τις αγόρασε».

Τέτοια απρόοπτα συμβαίνουν μερικές φορές ακόμη και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πολλά μέλη έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές ιατρικού υλικού ή έχουν αποφασίσει επιτάξεις, όπως η Γαλλία.

Σύμφωνα με μια πληροφορία του περιοδικού L' Express, η Γαλλία κατέσχεσε στις 5 Μαρτίου στο έδαφός της μάσκες οι οποίες ανήκαν στη σουηδική εταιρεία Molnlycke και προορίζονταν για την Ισπανία και την Ιταλία.

Η Τσεχία κατέσχεσε επίσης μάσκες ένα μέρος των οποίων επρόκειτο να παραδοθεί στην Ιταλία. Οι αρχές της Πράγας υποστήριξαν πως η κατάσχεση αποφασίσθηκε "βάσει μιας υποψίας για δόλια συμπεριφορά και εγκληματικές δραστηριότητες", όμως δεσμεύθηκαν να στείλουν στην Ιταλία "όσο το δυνατόν συντομότερα αντίστοιχο υλικό", σύμφωνα με την πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Παρίσι.

Για τον όμιλο Molnlycke, «είναι όλο και πιο δύσκολο να επανέλθουμε στην Ευρώπη σε αποτελεσματικές συνθήκες διανομής και παραγωγής ιατρικών υλικών, κάτι που μας φαίνεται ότι επείγει».