8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Μαγιορκίνης: Τα εξανθήματα, ο βασικός τρόπος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων

Μαγιορκίνης: Τα εξανθήματα, ο βασικός τρόπος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων
Eurokinissi

Τα εξανθήματα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς παρέχει προστασία άνω του 50% και οδηγεί σε πιο ήπια νόσο ενώ βοηθά στο να ανακοπεί η μετάδοση.

Ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι εάν κάποιος δεν έχει εξανθήματα η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό είναι πολύ χαμηλή. Πρόσθεσε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με σταγονίδια, αλλά με τη σωματική επαφή. Ερωτηθείς αν μπορεί κάποιος να κολλήσει από σεντόνια και πετσέτες, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι μπορεί να συμβεί μόνο αν το κρούσμα έχει εξανθήματα.

Πάντως, ο καθηγητής επισήμανε ότι οι ευπαθείς ομάδες, άνω των 65 ετών, είναι προστατευμένες, καθώς έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά. «Από το 1970 μέχρι το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά έχει ατονήσει, γιατί δεν κυκλοφορούσε στην κοινότητα. Ωστόσο, ο κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν πρέπει να ανησυχεί» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σε περίπτωση που βγάλουν κάποιο εξάνθημα, να πάνε στο νοσοκομείο.

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει πλήρης αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, αλλά οι υγειονομικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση. «Οι χώρες που είναι τώρα στο φθινόπωρο πάνε καλά», δήλωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, αν έχει επικαιροποιηθεί το εμβόλιο, απάντησε αρνητικά, συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν «δε βλέπουμε τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».