Μαδρίτη: Να φοράτε μάσκα και στο σπίτι

Μαδρίτη: Να φοράτε μάσκα και στο σπίτι

Τη χρήση της μάσκας και στο σπίτι, όταν πρόκειται να συναντηθεί κανείς με ανθρώπους με τους οποίους δεν ζει μαζί, ενθάρρυνε αξιωματούχος της περιφέρειας της Μαδρίτης, παρόλο που παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιβληθεί αυτή η σύσταση.

Η Ισπανία ήδη εφαρμόζει τους αυστηρότερους κανόνες στην Ευρώπη σχετικά με την χρήση της μάσκας. Στη Μαδρίτη η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους εκτός αν οι άνθρωποι βρίσκονται και έξω και μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική παντού, ανεξάρτητα από την τήρηση αποστάσεων, δεν υπάρχουν όμως κανόνες για τη χρήση της στο σπίτι.

«Συστήνουμε, προληπτικά, την χρήση μάσκας στους ιδιωτικούς χώρους όταν υπάρχουν συναντήσεις ή συγκεντρώσεις ατόμων που δεν ζουν μαζί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας της Μαδρίτης Ενρίκε Ρουίζ Εσκουδέρο.

«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό, καθώς οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν σε οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις και γιορτές με ανθρώπους που δεν ζουν μαζί».

Ο Εσκουδέρο τόνισε ότι αποτελεί προσωπική απόφαση του κάθε πολίτη το αν θα φοράει μάσκα σε ιδιωτικούς χώρους, προσθέτοντας ότι στη Μαδρίτη οι περισσότεροι άνθρωποι ήδη φορούν μάσκα έξω, παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικό.

Η Μαδρίτη ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στο απόγειο της πανδημίας, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει λιγότερα κρούσματα από την Καταλονία και την Αραγονία, όπου εντοπίζονται οι περισσότερες νέες εστίες του ιού.

Τα Κανάρια νησιά η μοναδική άλλη περιοχή της Ισπανίας όπου η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική αν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο με παρόμοιο μήνυμα.

Στο τέλος του βίντεο που δείχνει τη συνάντηση μιας οικογένειας, με τα διάφορα μέλη να αγκαλιάζονται γιορτάζοντας τα γενέθλια του παππού, ένα από τα δώρα είναι ένας αναπνευστήρας. Το μήνυμα που εμφανίζεται στην οθόνη λέει: «Μια απλή οικογενειακή συγκέντρωση μπορεί να σας κάνει δώρο 40 μέρες σε κώμα, ή ακόμα και τον θάνατο».