Μάχη με τις φλόγες σε έξι μέτωπα - Εκκενώθηκε χωριό στη Φθιώτιδα

Μάχη με τις φλόγες σε έξι μέτωπα - Εκκενώθηκε χωριό στη Φθιώτιδα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε έξι μέτωπα τις τελευταίες ώρες. Στη Φθιώτιδα ξέσπασε πυρκαγιά στην Αγία Άννα, ενώ στο χωριό Δίβρη εκκενώθηκαν σπίτια, με την πυρκαγιά να φτάνει στις αυλές των πρώτων σπιτιών του χωριού και να περνάει δίπλα από την κεντρική πλατεία. Φωτιές είναι σε εξέλιξη στους Αγίους Θεοδώρους, στη Φυλή Αττικής, στον νομό Τρικάλων και το Πευκί Ευβοίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέσα σε 14 μόλις ώρες, από τις έξι το πρωί έως τις οκτώ το απόγευμα ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές, 73 αστικές, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή της Υπηρεσίας σε διάφορα συμβάντα σε 95 περιπτώσεις.

Αναλυτικά, το μεσημέρι της Τετάρτης ξέσπασε φωτιά σε απόσταση 3 χλμ. από τη Δίβρη Φθιώτιδας, η οποία έφτασε γρήγορα στο χωριό. Άμεση ήταν η ενεργοποίηση της πυροσβεστικής, ενώ οι κάτοικοι βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους χτύπησαν τις καμπάνες και γρήγορα δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού.

Η φωτιά πέρασε δίπλα από την κεντρική πλατεία όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές στα σπίτια παρά μόνο σε κάποιες αγροτικές εγκαταστάσεις και ένα κτίριο που ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι περισσότεροι από τους κατοίκους που έμειναν στο ανατολικό τμήμα του χωριού άρχισαν σιγά-σιγά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μαζεύτηκαν στην πλατεία, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές με τους κατοίκους να προσπαθούν να φυλάξουν τις περιουσίες τους. Τρία σπίτια απειλήθηκαν, αλλά οι ένοικοι είχαν προλάβει να φύγουν.

Με την ύφεση των ισχυρών ανέμων οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τα εναέρια μέσα, που συγχρόνως είχαν ενισχυθεί, κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο για το χωριό και πλέον άρχισε περιφερειακά η μάχη για να περιορίσουν τα έξι ενεργά μέτωπα.

Από τις 6 το απόγευμα και μετά, τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται περιφερειακά από το χωριό και έχουν μια κίνηση προς ανατολάς μέσα σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Οι κάτοικοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, έχουν οδηγηθεί εκτός χωριού σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ νεότεροι προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως από το μεσημέρι εξακολουθεί να καίει η φωτιά στην Αγία Αννα Φθιώτιδας.

φωτια

φωτια

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας στο ύψος της Motor Oil σε δύσβατη περιοχή στο βουνό, από κεραυνό. Στην περιοχή επιχειρούν πλέον 64 πυροσβέστες με 24 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Άλλο ένα μέτωπο που μαίνεται αυτή την ώρα ξέσπασε λίγο πριν από τις 7 μ.μ. το απόγευμα στα Κορογονιάννικα της Ανατολικής Μάνης. Η φωτιά καίει έκταση με χαμηλή βλάστηση και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου από αέρος μετείχαν στην πυρόσβεση 3 PZL και ένα ελικόπτερο. 

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς τη θάλασσα, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές».

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα στο Πευκί Εύβοιας, με το μέτωπο να βρίσκεται σε δύσβατο σημείο ορεινής περιοχής, μακριά από οικισμούς. Στην περιοχή πνέουν μέτριοι άνεμοι, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 1 αεροπλάνο και 1 ελικόπτερο.

Η φωτιά καίει πευκοδάσος και, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής που μίλησε στον ΣΚΑΪ, φαίνεται να προκλήθηκε από κεραυνό που έπεσε κατά την διάρκεια σύντομης βροχόπτωσης το απόγευμα.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν συντρέχει ιδιαίτερος κίνδυνος αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς πλησιάζει η νύχτα.

Πυρκαγιά μαίνεται και στη Φυλή Αττικής, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, κοντά στο γήπεδο του Θρασύβουλου. Στην περιοχή όπου ξέσπασε η φωτιά δεν υπάρχουν κατοικίες σε κοντινή απόσταση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, δεν ελλοχεύει κίνδυνος εξάπλωσής της.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, καθώς και ένα ελικόπτερο μέχρι τη δύση του ήλιου.

elikoptero

Δύο πυρκαγιές στα Τρίκαλα

Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στον νομό Τρικάλων. Η πρώτη ξέσπασε στο πλατανόδασος του Διαλεκτού στον δήμο Τρικκαίων και καίει ξερά χόρτα, λεύκες, ιτιές και πλατάνια. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν πέντε οχήματα με 12 πυροσβέστες. Η δεύτερη φωτιά καίει στην περιοχή του Πρίνους, που ανήκει στον δήμο Πύλης, και αναπτύσσεται σε αποστραγγιστικό κανάλι. Για την κατάσβεσή της συνδράμουν δύο οχήματα της πυροσβεστικής με πέντε άνδρες.