Μάχες σώμα με σώμα πίσω από τα σύρματα για ένα πιάτο φαϊ

Μάχες σώμα με σώμα πίσω από τα σύρματα για ένα πιάτο φαϊ

Της Αναστασίας Τσιβγούλη

Οι περιγραφές είναι δύσκολο να «μιλήσουν» για τη σκληρή πραγματικότητα που είδαμε με τα μάτια μας μέσα στον καταυλισμό της Μόριας. Οι εικόνες είναι σκληρές από την είσοδο του στρατοπέδου, όπου χύνονται τα λύματα, μέχρι μέσα στις ουρές των συσσιτίων, όπου ολόκληρη τη μέρα στριμώχνονται επί ώρες πίσω από κάγκελα πρόσφυγες και μετανάστες, πάνω από 8.000 άνθρωποι, ανάμεσα τους και παιδιά, για να πάρουν ένα πιάτο φαΐ.

Μικρές μερίδες... «διαίτης» φαγητού συνήθως κρύου και κακομαγειρεμένου, όπως λένε οι ίδιοι οι πρόσφυγες κι όπως άλλωστε διαπιστώσαμε κι εμείς όταν δοκιμάσαμε ένα από τα γεύματα του συσσιτίου. Ρύζι με λαχανικά, έγραφε το πρόγραμμα κι αυτό που υπήρχε ήταν ρύζι κρύο και σκληρό με πέντε μικρά κομμάτια αρακά και καρότου...

Ακόμη και αυτό το φαγητό όμως δεν φτάνει για όλους. Όσοι είναι τελευταίοι στην ουρά πίσω από τα κάγκελα μπορεί να μη προλάβουν γιατί «τελειώνουν οι μερίδες», όπως τους λένε οι άνδρες του στρατού και της αστυνομίας που παρακολουθούν διακριτικά τη διανομή.

Μια γυναίκα, η Ζαχρά από το Αφγανιστάν, μας δείχνει τα τραύματά της στο πρόσωπο και στο χέρι από έναν καυγά σε μια τέτοια ουρά επειδή δεν έφτανε για όλους το φαγητό... και είναι 2018 και εκατομμύρια ευρώ ρέουν άφθονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Λέσβο που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού. Και εδώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα που όπως αναφέρει παράγοντας του νησιού θα πρέπει να τα ερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές με επιτόπιο έλεγχο. 

«Είναι εύκολο να διαπιστωθεί από τα προγράμματα του συσσιτίου και από το τι όντως τρώνε εδώ οι άνθρωποι τόσα χρόνια τι πραγματικά έχει συμβεί. Ας μιλήσουν και με τους ίδιους τους πρόσφυγες και θα καταλάβουν πολλά. Υποτίθεται πως υπάρχουν ειδικά γεύματα για βρέφη και για διαβητικούς. Που είναι αυτά, όντως φθάνουν εδώ στη Μόρια ή μόνο υπάρχουν στα χαρτιά; Πρέπει να μπει οικονομικός εισαγγελέας να ελέγξει όχι μόνο τα τιμολόγια που υπογράφει η επιτροπή του στρατού αλλά να γίνει έλεγχος και στους ίδιους τους προμηθευτές και στα τιμολόγια για την αγορά των προϊόντων, αναφέρει άνθρωπος - κλειδί που προτίθεται να βοηθήσει τη δικαιοσύνη με συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να ερευνηθεί το θέμα. 

Οι τελευταίες ώρες είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω της κακοκαιρίας για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας που ζουν σε τέντες και σε σκηνές, οι πιο τυχεροί μέσα σε ασφυκτικά γεμάτα κοντέινερ και αρκετοί στην πλευρά της ζούγκλας, όπου έχουν βρεθεί όσοι δεν χωράνε να ζουν σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, με φίδια και με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή ανάμεσα στους πιο θερμόαιμους, διαφορετικών εθνικοτήτων, διαμάχες που καταλήγουν σε αιματηρά επεισόδια.