«Μαχαίρι» στις συντάξεις για να κλείσει η αξιολόγηση

«Μαχαίρι» στις συντάξεις για να κλείσει η αξιολόγηση

Προϋπόθεση για την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι να αποδεχτεί η κυβέρνηση περικοπές και στις κύριες συντάξεις για τους ήδη δικαιούχους, αναφέρει η  «Καθημερινή της Κυριακής».

Το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει προστασία όσων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί αλλά μειώσεις μεταξύ 5% και 30% για όσους οδηγούνται σε σύνταξη από 1η Ιανουαρίου 2016.

Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει για διατήρηση των κύριων συντάξεων, υποσχόμενοι ως αντάλλαγμα να μην ζητήσουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016.

Οι δανειστές ζητούν μειώσεις σε υφιστάμενες κύριες συντάξεις άνω ενός συγκεκριμένου ποσού, στη ζώνη των 1.500 ευρώ, με την Αθήνα να εξετάζει πλέον γενναίες περικοπές στις επικουρικές και τις πολλαπλές συντάξεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτίθεται να προβάλει το ρόλο της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ακόμα, η Αθήνα έχει διαμηνύσει στους θεσμούς ότι είναι διατεθειμένη να προβεί σε υποχωρήσεις για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων  αλλά και για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία για το χρόνο που απαιτείται ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, με δεδομένες όλες τις εξελίξεις, με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση να εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτή η επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα πριν τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ο παράγοντας χρόνος απασχολεί ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και την πορεία της οικονομίας, με συνέπεια η πίεση στην κυβέρνηση να αυξάνεται.