7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Μ. Τσόλια: Διερευνώνται περιστατικά μυοκαρδίτιδας που ενδέχεται να σχετίζονται με εμβόλια mRNA

Μ. Τσόλια: Διερευνώνται περιστατικά μυοκαρδίτιδας που ενδέχεται να σχετίζονται με εμβόλια mRNA
APimages

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας που ενδέχεται να σχετίζονται με εμβολιασμό με εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) εξετάζει ο ΕΟΦ σύμφωνα με την Μαρία Τσόλια, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα, ωστόσο τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια.

«Δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς και αναμένονται περισσότερα δεδομένα», υπογράμμισε.

Ενώ επισήμανε ότι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca η κ. Τσόλια σημείωσε ότι δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, ούτε υπήρξαν παλινωδίες από την Επιτροπή Εμβολιασμών και πως η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του συγκεκριμένου σκευάσματος έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Βάζοντας στη ζυγαριά τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιακό φορτίο και τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο από τη νόσο, αναθεωρήθηκαν οι αποφάσεις καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε πάρα πολύ», σχολίασε.

Για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ανέφερε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλή, 1,3 στο εκατομμύριο.