Μ. Τσαμάζ: «Χτίζουμε» με όραμα και σχέδιο τον ΟΤΕ της επόμενης 10ετίας

Μ. Τσαμάζ: «Χτίζουμε» με όραμα και σχέδιο τον ΟΤΕ της επόμενης 10ετίας

«Ο μετασχηματισμός είναι στο DNA μας. Πιστεύουμε και επενδύουμε στη συνεχή αλλαγή ως το μέσο για να ξεπερνάμε κάθε ανατροπή και πρόκληση, και για να χτίσουμε τον ψηφιακό ΟΤΕ της επόμενης δεκαετίας», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σημειώνοντας ότι την περυσινή χρονιά τέθηκαν τα θεμέλια ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, για να δημιουργηθεί ο ΟΤΕ του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο της σημερινής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, σκιαγραφώντας τους στόχους και τη στρατηγική του Οργανισμού, ο κ. Τσαμάζ δήλωσε επίσης «Όσα πετύχαμε το 2019, είναι το επιστέγασμα μίας δεκαετίας μετασχηματισμού για τον ΟΤΕ, ο οποίος εξελίχθηκε από πρώην κρατικό μονοπώλιο, σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας υψηλής απόδοσης. Μια εταιρεία, που υιοθέτησε από νωρίς την ψηφιοποίηση, για να προσφέρει στους πελάτες της εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου, και για να ενισχύσει την αποδοτικότητά της».

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ  εξήγησε πως «οι συνέπειες της πανδημίας θα επηρεάσουν τα έσοδά μας το 2020» και πως «προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε την κερδοφορία και τις ταμειακές μας ροές και να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για το έτος». Όμως η διοίκηση του ομίλου, αν και αναμένει καθυστερήσεις, διατηρεί αμετάβλητα τα επενδυτικά σχέδια «για δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home), αλλά και για τα νέα εγχειρήματα του ομίλου, όπως το online gaming και οι ηλεκτρονικές πληρωμές».

Όπως είπε ο ίδιος, «αν κοιτάξουμε ποια ήταν η εικόνα της εταιρείας 10 χρόνια πίσω, το 2010 χάναμε πελάτες σταθερής με ανησυχητικό ρυθμό, ενώ και τα έσοδα κινητής είχαν πτωτική τάση. Με καθαρό δανεισμό άνω των 4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούσε σε 2,5 φορές την κερδοφορία EBITDA του Ομίλου, δεν διαθέταμε τους πόρους για να αναστρέψουμε την πορεία μας, ιδίως σε μια χρονική περίοδο που η ελληνική οικονομία έμπαινε στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της».

Ο κ. Τσαμάζ είπε πως «αποφασίσαμε να δούμε την κρίση ως ευκαιρία και να ξαναχτίσουμε τον ΟΤΕ  από την αρχή. Υιοθετήσαμε μια ξεκάθαρη στρατηγική μετασχηματισμού, βασισμένη σε έξι πυλώνες: τεχνολογική υπεροχή, κορυφαία εμπειρία πελάτη, ηγετική θέση στις παραδοσιακές υπηρεσίες, νέες πηγές εσόδων, βελτιστοποίηση λειτουργιών και κόστους και, ανθρώπινο δυναμικό με νέες δεξιότητες για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς. Μειώσαμε δραστικά τις δανειακές μας υποχρεώσεις, εξορθολογίσαμε το κόστος του προσωπικού και αλλάξαμε τη νοοτροπία μας για να γίνουμε ένας πελατοκεντρικός οργανισμός, με μία εμπορική μάρκα, την Cosmote».

«Επενδύσαμε δυναμικά σε δίκτυα νέας γενιάς, σχεδόν 5 δισ. ευρώ μόνο στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία, καθιστώντας τον ΟΤE τον μεγαλύτερο επενδυτή σε νέες τεχνολογίες και υποδομές, καθώς βρίσκεται πίσω από το 60% των συνολικών επενδύσεων στην εγχώρια αγορά. Οι επενδύσεις μας υπήρξαν καθοριστικές όχι μόνο για τη δική μας επιτυχία, αλλά και για την προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει την κρίση και να προετοιμαστεί για τη νέα ψηφιακή εποχή».

Στα μέσα της δεκαετίας, «έχοντας φτιάξει τα βασικά και κινούμενοι μπροστά από την αγορά, θέσαμε έναν νέο στρατηγικό στόχο, που θα μας οδηγούσε στο μέλλον: τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας μας. Η ψηφιακοποίηση έχει γίνει για εμάς μία συνεχής διαδικασία με ουσιαστικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίον εργαζόμαστε και εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, αλλά και στον τρόπο που δημιουργούμε έσοδα και διαχειριζόμαστε τα κόστη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΟΤΕ, «κατά το διάστημα 2010-2019, καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής κρίσης, κατορθώσαμε να διαφυλάξουμε το περιθώριο EBITDA, ενώ η αναλογία χρέους προς EBITDA μειώθηκε δραστικά σε 0,5 φορές στο τέλος του προηγούμενου έτους. Το κόστος προσωπικού μειώθηκε στο μισό, ενώ η εταιρεία διέθεσε 1 δισ. ευρώ για προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης που ενίσχυσαν την ευελιξία της με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο και άνοιξαν το δρόμο για προσλήψεις νέων ανθρώπων, πιο κοντά στην τεχνολογία. Παράλληλα, οι μέτοχοι επωφελήθηκαν από την εντυπωσιακή ενίσχυση της τιμής της μετοχής, αλλά και από την εφαρμογή μιας γενναιόδωρης πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους».

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 80,91% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων των μετόχων και των αντιπροσώπων.