M. Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο

M. Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο

Τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας του αποκάλυψε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου σε συνεργασία με την Ιαπωνία.

Σε δηλώσεις του από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι ενάντια στα πυρηνικά όπλα, όχι όμως και ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, αποκαλύπτοντας ότι το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας θα κατασκευαστεί στην επαρχία της Σινώπης με τη βοήθεια της Ιαπωνίας.

Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι πυρηνικά εργοστάσια υπάρχουν παντού στον κόσμο καθώς και ότι κάποιοι δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ πυρηνικού εργοστασίου και πυρηνικού όπλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε εξάλλου ότο πυρηνικό εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Ρωσία στο Ακουγιού θα καλύψει μόλις το 10% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας, ποσοστό το οποίο δεν είναι αρκετό σύμφωνα με τον ίδιο.

Πριν από λίγες ημέρες Βλάντιμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασαν την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.