Μ. Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα παραβίασε την τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Μ. Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα παραβίασε την τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την ότι πυροδότησε την ένταση στην περιοχή της Μεσογείου «παραβιάζοντας την τουρκική υφαλοκρηπίδα» εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του «ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες».

Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης σε φόρουμ για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο» που διοργανώθηκε στην Ιταλία, ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στην Κύπρο, κατηγορώντας την πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τ/Κ και της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες και  Ελληνοκύπριοι,  προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας γνωστοποίησε ότι τουρκική αντιπροσωπεία συνομιλεί με την Ε.Ε. για τη διοργάνωση διάσκεψης με τη συμμετοχή χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που θα συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα και στο πλαίσιο αυτό αποτελεί μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον συνεργασίας» για να προσθέσει ότι αυτή είναι η πρόταση της Τουρκίας και μία οδός διεξόδου...

«Σήμερα στις Βρυξέλλες η επιτροπή της ΕΕ και ο πρέσβης μου, θα έχουν μία συνάντηση και σε αυτήν θα συζητηθεί το πώς θα διοργανωθεί αυτή η σύνοδος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Επανερχόμενος στο θέμα της ελληνοτουρκική διένεξης ανέφερε: «Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο. Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό. Το ερευνητικό μας πλοίο Ocus Reis, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία», ανέφερε και επανέλαβε ότι χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο» και επέμεινε ότι «η Τουρκία δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες». «Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.