ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Μ. Τσαβούσογλου: Δεν αποκλείει τη Χάγη αλλά ζητά «πρωτίστως διμερείς διαπραγματεύσεις»

Μ. Τσαβούσογλου: Δεν αποκλείει τη Χάγη αλλά ζητά «πρωτίστως διμερείς διαπραγματεύσεις»
Φωτογραφία αρχείου

«Πρωτίστως διμερείς διαπραγματεύσεις» ζητά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν αποκλείει τη Χάγη ωστόσο τονίζει ότι «μία αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα». 

«Εργαζόμαστε επί ενός καταλόγου απτών έργων και ενός οδικού χάρτη για ενίσχυση της συνδεσιμότητας, της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας», σημειώνει ο Μεβλούτ Τσααβούσογλου ο οποίος δεν αποκλείει τη Χάγη αλλά «πρωτίστως  πρέπει να διεξαγάγουμε διμερείς διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας οι σχέσεις καλής γειτονίας απαιτούν τρία βήματα: «Ειλικρινή και διατηρήσιμο διάλογο, δέσμευση για αποχή από λαϊκιστική ρητορική και προκλητικές ενέργειες, πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρεθεί στην Ελλάδα το διήμερο 30 και 31 Μαΐου και θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, τη Δευτέρα 31/5. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Την Κυριακή θα προηγηθεί ανεπίσημο δείπνο προς τον επικεφαλής της διπλωματίας της γειτονικής χώρας από τον Νίκο Δένδια, ενώ ο Μ. Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει και ιδιωτική επίσκεψη στην περιοχή της Θράκη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή τους, οι δύο άντρες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.