M. Τσαβούσογλου: Δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο

M. Τσαβούσογλου: Δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο

Τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο σχολίασε στην ομιλία του για τον απολογισμό του 2020 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υψώνοντας ξανά τους τόνους.

«Δείξαμε πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς, όχι μόνο στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ούτε μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλους. Τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί είδαν τι μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στόχος είναι μια μόνιμη λύση: «Στην Κύπρο θέλουμε μόνιμη λύση. Όχι όμως μια ομοσπονδία, αλλά λύση με δυο κυρίαρχα κράτη». 

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε «Το 2020 ήταν μια σχέση γεμάτη με ένταση λόγω της Ελλάδας, των Ελληνοκυπρίων και μετά της Γαλλίας που επέμεναν να θέτουν τις διαφορές τους με τη χώρα μας. Στην τελευταία Σύνοδο υπάρχουν σημεία που δεν μας ικανοποιούν, όμως φαίνεται πως επικράτησε κοινή λογική. Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει βήματα για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ελπίζει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πράξει το ίδιο.