8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Μ.Τσαβούσογλου: Αμφισβητούμενο το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο

Μ.Τσαβούσογλου: Αμφισβητούμενο το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο

Σε νέες απειλές, για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε σήμερα πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση μακροχρόνιων διεθνών συνθηκών και η συνέχιση αυτής της παραβίασης θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των νησιών.

«Η κυριαρχία των νησιών θα αμφισβητηθεί εάν (η Ελλάδα) δεν σταματήσει την παραβίαση αυτών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα μαζί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μπουχάρ Οσμάνι.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συζητήσει και να αμφισβητήσει την κυριαρχία αυτών των νησιών, αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις της, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Επίσης, σύμφωνα με το CNN Turk ο Τσαβούσογλου σχολίασε πως «οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας».

«Εμείς έχουμε στείλει δύο επιστολές στο ΟΗΕ με τις θέσεις μας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις της σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς τότε επαναλαμβάνω πως θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Επειδή δεν μπορούν να μας απαντήσουν νομικά γίνονται ακόμα πιο νευρικοί, δίνουν βλακώδες απαντήσεις κάνουν δημαγωγία, και λένε ότι η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ισχυριζόμενος ότι καθημερινά επιτίθενται με δηλώσεις τους κατά της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στους Έλληνες πολιτικούς είπε ότι «είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, αλλά όταν γυρίζουν την πλάτη τους προχωρούν σε μίσος, ψέματα, συκοφαντίες». «Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς» σημείωσε και κάλεσε την Ελλάδα «να απαντήσει στις επιστολές μας σαν άνδρας προς άνδρα». Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε εκ νέου πως αν δεν σταματήσει αυτή η παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών».

Ο Τσαβούσογλου σχολίασε τη στάση της Ελλάδας, λέγοντας ότι δεν του προκαλεί έκπληξη, καθώς «εδώ και χρόνια υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε» και εν συνεχεία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντάς τες παράλογες.