Μ. Σπυράκη: Είμαστε σε πόλεμο με την AstraZeneca

Μ. Σπυράκη: Είμαστε σε πόλεμο με την AstraZeneca

Την τακτική της AstraZeneca επέκρινε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6. «Είμαστε σε πόλεμο γιατί η Astrazeneca διοχετεύει τα εμβόλια στη Μεγάλη Βρετανία ενώ δεν έχει παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις ποσότητες για τις οποίες έχει δεσμευτεί», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «η εταιρία προτιμά να διοχετεύει τα εμβόλιά της σε τρίτες χώρες, όπου οι τιμές πώλησης είναι πιο ακριβές και να αθετεί τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων, στα οποία έχει δεσμευτεί με την Κομισιόν, παρότι είχε χρηματοδοτηθεί στη έρευνά της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες για την παράδοση».

Η AstraZeneca είχε δεσμευτεί για το πρώτο τρίμηνο να δώσει 80 εκατ. δόσεις, υπενθύμισε η κ. Σπυράκη. Ωστόσο, η εταιρεία «έριξε την ποσότητα αυτή στις 31 εκατομμύρια και αυτή την ώρα λέει θα καθυστερήσει κι άλλο η παράδοση». Η ΕΕ, τόνισε η ευρωβουλευτής, «δεν μπορεί να μείνει με δεμένα χέρια».

H κ. Σπυράκη προειδοποίησε επίσης τις άλλες εταιρίες ότι «αν πάμε σε εμπορικό πόλεμο με βάση τα εμβόλια δεν θα έχουμε καλή κατάληξη. Η ΕΕ θα εξαντλήσει όλη την πίεση και τα μέσα που διαθέτει ώστε να μην φεύγουν εμβόλια που παράγονται στο έδαφός της, όπως της Pfizer προς τρίτες χώρες. Αυτή η σφαίρα έχει φύγει, γίνονται ήδη τέτοιες συζητήσεις».

«Η Pfizer φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις παραδόσεις» επισήμανε. Τόνισε δε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε αρκετά εμβόλια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να εμβολιαστούν οι πληθυσμοί όπως ακριβώς το έχει σχεδιάσει κάθε χώρα. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι είναι «μία μετάθεση στο χρόνο βέβαια αυτό».

Τέλος, απαντώντας σε γερμανικά δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικίες άνω των 80 ετών, ανάφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι ευρωβουλευτές χθες, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα 82%.