Μ. Σχοινάς: Το Πάσχα το νέο σύμφωνο για το άσυλο - Ξεπερασμένο το Δουβλίνο

Μ. Σχοινάς: Το Πάσχα το νέο σύμφωνο για το άσυλο - Ξεπερασμένο το Δουβλίνο

Η ΕΕ θα μπορεί να ανακοινώσει τις προτάσεις της για το νέο σύμφωνο περί Μετανάστευσης και Ασύλου γύρω στο Πάσχα, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας παράλληλα, ότι ο Κανονισμός για το Μεταναστευτικό του Δουβλίνου «είναι ξεπερασμένος από τα γεγονότα».

Όπως δήλωσε ο κ. Σχοινάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 το νέο σύμφωνο για το Μεταναστευτικό θα απαρτίζεται από «3 ορόφους», θα διαθέτει μια πανίσχυρη εξωτερική διάσταση, θα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα περιλαμβάνει ένα μηχανισμό επιμερισμού των βαρών του ασύλου. 

Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος ανακοίνωσε την αποστολή 1.000  ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στα σύνορα με την Ελλάδα ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα αποδεικνύεται εμπράκτως και με ένα πλέγμα δράσεων υποστηρίζεται η ελληνική προσπάθεια στον Έβρο.

Ενδεικτικά ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι από την επομένη εβδομάδα η Frontex κινητοποιεί επιπρόσθετα μέσα και συνοριοφύλακες ενώ τις προσπάθειές τους θα συνδράμει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.  

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πιο κατάλληλο πλαίσιο για εμπλοκή της Τουρκίας σε μια θετική σχέση με την Ευρώπη είναι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Επίσης ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι παρόλο που κλονίστηκε το πλαίσιο τις τελευταίες ημέρες, είναι το μοναδικό πλαίσιο συνεργασίας που πρέπει να μείνει επιχειρησιακά ενεργό. 

Ερωτηθείς ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά, ανέφερε ότι πρόκειται για σκέψεις που έχει ακούσει και διαβάσει από τα μέσα ενημέρωσης και ο ίδιος, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει εκτεταμένες διεργασίες σε εθνικό επίπεδο. Η Κομισιόν δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ελληνικές αρχές στην διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής επεξήγησε ο κ. Σχοινάς. «Οι αποφάσεις  αυτές δεν είναι των Βρυξελλών, αλλά είναι αποφάσεις των Αθηνών» δήλωσε.