Μ. Σχοινάς για Τουρκία: Πρέπει να λειτουργούν οι «μεντεσέδες» για να εισέλθει στην Ε.Ε.

Μ. Σχοινάς για Τουρκία: Πρέπει να λειτουργούν οι «μεντεσέδες» για να εισέλθει στην Ε.Ε.

Μήνυμα προς τη γείτονα χώρα ότι οι «πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτές, και παραμένουν ανοικτές, αλλά οι μεντεσέδες πρέπει να λειτουργούν για να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες» διεμήνυσε ο κ. Σχοινάς σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. Όπως εξήγησε, μεντεσέδες είναι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, ο κ. Σχοινάς απέρριψε τις εκκλήσεις για αναστολή των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό θα απαιτούσε τη συναίνεση όλων των κρατών – μελών. «Η Τουρκία θα περάσει από σταθερότητα χωρίς εκλογικές διαδικασίες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία», σημείωσε.

Ακόμα, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας και της ΕΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας καθώς και της μετανάστευσης, των πληροφοριών, του εμπορίου, των μεταφορών και της ενέργειας, χαρακτήρισε θετικό βήμα «το πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης», ενώ στο θέμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας η ΕΕ θα εκπληρώσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας.

Σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες, ο Μ. Σχοίνας δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τα σχετικά προαπαιτούμενα. «Είμαι αισιόδοξος γιατί οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των αρχών συνεχίζονται, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό σημείο ακόμη», είπε.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ