M. Renzi: H Monte dei Paschi θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί το επόμενο διάστημα

M. Renzi: H Monte dei Paschi θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί το επόμενο διάστημα

Παρά τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests και τις ανησυχίες για τη Monte dei Paschi, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, δήλωσε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στο CNBC, ο Renzi σημείωσε τη θετική γνώμη του για τις ιταλικές τράπεζες. «Υπάρχουν κάποια προβλήματα, ναι. Το πρώτο είναι η Monte dei Paschi, το γνωρίζουμε. Αλλά η Monte dei Paschi είναι επίσης ισχυρό εμπορικό σήμα, η πιο παλιά τράπεζα σε όλη την Ευρώπη… Τώρα, χωρίς τα NPLs, με σαφή στρατηγική, πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει μια “καλή” τράπεζα στο επόμενο διάστημα».

Σχολιάζοντας την κρίση στην Ευρώπη, ανέφερε: «Θα υπάρξουν πολλά προβλήματα σε όλη την Ευρώπη, εάν η ίδια δεν θεωρήσει αφύπνιση το Brexit». Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σημείωσε: «Νομίζω ότι η προτεραιότητα είναι να αλλάξουμε τη σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών της. Αν δεν αλλάξουμε τότε η Ευρώπη θα είναι στα μάτια των πολιτών υπεύθυνη για κάθε πρόβλημα της ηπείρου».

Παράλληλα, αναφερόμενος στα προγράμματα λιτότητας (χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα) σημείωσε ότι «η Ευρώπη συνεχίζει να μιλά με τεχνοκράτες».

«Το ερώτημα είναι… Πώς ο καθένας θα μπορούσε να βοηθήσει τις υπόλοιπες χώρες να θεωρούν την Ευρώπη ιδανικό μέρος για το μέλλον της δημοκρατίας και των ιδανικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξή του σχολίασε: «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν επιλέξουμε μια διαφορετική Ευρώπη, στην οποία δεν υπάρχει μόνο λιτότητα, αλλά και επένδυση… Νομίζω ότι με αρκετή προσπάθεια μπορούμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση των χωρών που εξετάζουν το ενδεχόμενο εξόδους τους απ΄την ΕΕ».

Με το ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση να πραγματοποιείται πιθανότατα τον Οκτώβριο, ο ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι «βέβαιος» για τη νίκη. «Αυτό το δημοψήφισμα αφορά το μέλλον της χώρας», σχολίασε σημειώνοντας ότι οι Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν «την αλλαγή».

«Η στρατηγική των επόμενων εβδομάδων θα είναι να προωθήσουμε την άποψη ότι αυτό δεν είναι το δημοψήφισμα του Renzi. Είναι ένα δημοψήφισμα», ξεκαθάρισε, ενώ στην ερώτηση για το ενδεχόμενο παραίτησής του σε πιθανή ήττα, επανέλαβε: «Θα νικήσω».

Σε ερώτηση για τα αυξημένα ποσοστά δημοφιλίας του κόμματος των «Πέντε Αστέρων», σχολίασε: «Είμαι πραγματικά αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μου και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής και για το κόμμα μου».