Μ. Πομπέο: Ισχυρή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας - Ανάγκη μείωσης της έντασης στην περιοχή

Μ. Πομπέο: Ισχυρή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας - Ανάγκη μείωσης της έντασης στην περιοχή

Στην άμεση ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη, με τον κ. Πομπέο να τονίζει ότι η σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας είναι ισχυρή.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι με τον Αμερικανό ομόλογό του συζήτησαν για την τουρκική παραβατικότητα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της», σημείωσε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του..

«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αφήνει την παραμικρή παρερμηνεία» επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. 

«Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς» τόνισε ο κ. Δένδιας για να προσθέσει: «Τόνισα στον κ. Πομπέο, όπως και στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου, ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης».

«Αυτή τη θέση άλλωστε συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές μου και η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Όπως μετέδωσε το Reuters ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποφυγή της σύγκρουσης. Ωστόσο, διεμήνυσε ότι προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση της κρίσης είναι η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Τουρκία «στρατιωτικοποιεί την κατάσταση και είναι μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης».

«Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από την ΕΕ θα είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας. Η Ελλάδα επιλύει τα όποια ζητήματα βάσει του διαλόγου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών επί τάπητος τέθηκαν και τα θέματα της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό επίπεδο αλλά και τα ευρύτερα ζητήματα της κατάστασης που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο.