Μ. Πομπέο: Η κίνηση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης να γίνει επιφυλακτικά

Μ. Πομπέο: Η κίνηση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης να γίνει επιφυλακτικά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε σήμερα τους Ισραηλινούς ηγέτες να λάβουν υπόψη τους «όλους τους παράγοντες» που εμπλέκονται στην προτεινόμενη ντε φάκτο προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο Πομπέο πραγματοποίησε σήμερα μονοήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, Μπένι Γκαντς.

Για «προληπτικούς» λόγους όμως ο Πομπέο δεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ, τον Ντέιβιντ Φρίντμαν, καθώς παρουσιάζει «αναπνευστικά προβλήματα» αν και βρέθηκε αρνητικός στην Covid-19, διευκρίνισε εκπρόσωπος της πρεσβείας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στην ισραηλινή εφημερίδα Hayom ότι συζήτησε το ζήτημα της προσάρτησης «αλλά και πολλά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με αυτό - πώς να αντιμετωπίσουμε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και πώς να βεβαιωθούμε ότι η κίνηση θα γίνει σωστά για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα σύμφωνα με το όραμα της ειρήνης».

Έπειτα από 17 μήνες πολιτικού αδιεξόδου και έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, η κυβέρνηση ενότητας του Νετανιάχου και του Γκαντς θα ορκιστεί αύριο Πέμπτη.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν για το μοίρασμα της εξουσίας προβλέπει την παρουσίαση μετά την 1η Ιουλίου της στρατηγικής για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου, το οποίο παρουσίασε τον Ιανουάριο η Ουάσιγκτον με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι «η αδιαίρετη» πρωτεύουσα του «εβραϊκού κράτους» του Ισραήλ στο οποίο θα προσαρτηθεί η κοιλάδα του Ιορδάνη και οι περισσότεροι από 130 εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σε μια περιορισμένη.

AP Photo/Andrew Harnik