Μ. Πομπέο: Εξετάζουμε την απαγόρευση του Tik Tok

Μ. Πομπέο: Εξετάζουμε την απαγόρευση του Tik Tok

Την απαγόρευση κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εν μέσω εντάσεων με αφορμή το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ. 

«Δεν θέλω να προκαταβάλω τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά είναι κάτι που εξετάζουμε», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στο Fox News.

Αμερικανοί βουλευτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με τον χειρισμό των δεδομένων χρηστών του TikTok, λέγοντας ότι έχουν θορυβηθεί από τους κινεζικούς νόμους που απαιτούν από τις εγχώριες εταιρείες «να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται με τη διαχείριση πληροφοριών που ελέγχεται από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα».

Το TikTok, μια εφαρμογή βίντεο που ανήκει στην κινεζική ByteDance, απαγορεύτηκε πρόσφατα στην Ινδία μαζί με 58 άλλες κινεζικές εφαρμογές, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το Reuters, το TikTok θα εξέλθει από την αγορά του Χονγκ Κονγκ εντός ολίγων ημερών, μετά την υιοθέτηση από την Κίνα ενός νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας για την ημιαυτόνομη πόλη.

O Πομπέο μάλιστα ότι η απόφαση της ομοσπονδιακής επιτροπής τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) η οποία 

χαρακτήρισε και επίσημα τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας Huawei και ZTE ως απειλές για την εθνική ασφάλεια της χώρας, ήταν στην σωστή κατεύθυνση.

Η απόφαση αυτή απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν πόρους από κυβερνητικό ταμείο 8,3 δισ. δολάρια για να αγοράσουν εξοπλισμό από τις δύο εταιρείες.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατήγγειλε για ακόμη μια φορά την πρόθεση της Κίνας «να επιβάλει μονομερώς και αυθαίρετα» αυτό τον νόμο.

«Αυτή η καταστροφική απόφαση του Πεκίνου είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά λίστα ενεργειών που υπονομεύουν θεμελιωδώς την αυτονομία και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, και τις υποσχέσεις που έδωσε η ίδια η Κίνα προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ» στο πλαίσιο των διεθνών νομοθεσιών, πρόσθεσε.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta