Μ. Πομπέο: Ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του Χονγκ Κονγκ

Μ. Πομπέο: Ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του Χονγκ Κονγκ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθούν βίζες ή κίνητρα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Χονγκ Κονγκ για να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο American Enterprise Institute για πληθώρα θεμάτων μεταξύ των οποίων η διαμάχη με την Κίνα, ο Πομπέο επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι εφόσον το Πεκίνο δεν αντιμετωπίζει διαφορετικά το Χονγκ Κονγκ ως οφείλει, τότε δεν υπάρχει λόγος και οι ΗΠΑ να κάνουν κάτι ανάλογο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Χονγκ Κονγκ ώστε να μεταναστεύσουν ή να μετακομίσουν στις ΗΠΑ εφόσον το επιθυμούν.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το αν ακολουθηθεί το μοντέλο της Βρετανίας ο Πομπέο είπε "Δεν το γνωρίζω καθώς όπως το Λονδίνο έχει μια διαφορετική σχέση με τον Χόνγκ Κονγκ".

Προ ημερών άλλωστε ο Βρετανός ομόλογός του Πομπεο, Ντόμινικ Ρααμπ είχε αναφερθεί στην πρόθεση της Ντάουνινγκ Στριτ να αλλάξει το καθεστώς για τους κατόχους του Βρετανικού Διαβατηρίου του Εξωτερικού (BNO) με φόντο την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της ημι-αυτόνομης περιοχής. 

Αυτή τη στιγμή κάτοχοι του λόγω διαβατηρίου είναι περίπου 315.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι γεννήθηκαν πριν το 1997 οπότε και η περιοχή πέρασε υπό την Κινεζική κυριαρχία.