Μ. Πενς: Σε τροχιά Ιταλίας ο κορονοϊός στις ΗΠΑ

Μ. Πενς: Σε τροχιά Ιταλίας ο κορονοϊός στις ΗΠΑ

Στη δυσοίωνη εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά Ιταλίας βάσει στατιστικών μοντέλων που παρακολουθεί ο Λευκός Οίκος,  προέβη σήμερα ο αντιπρόεδρος της χώρας και επικεφαλής της ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, Μάικ Πενς.

"Θεωρούμε ότι η Ιταλία είναι η πιο συγκρίσιμη περίπτωση με τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή για πολλούς λόγους", είπε ο Πενς σε συνέντευξη του στο CNN.

Σημειώνεται ότι προ μηνός όταν ο Ντόναλντ Τραμπ όριζε τον Πενς υπεύθυνο για τον συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ για τον κορονοϊό διαβεβαίωνε ότι ο κίνδυνος εξαιτίας είναι "πολύ χαμηλός" για τους Αμερικανούς. "Είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε και να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε καθώς η ασθένεια θα εξαπλώνεται, εάν εξαπλωθεί",  ανέφερε.

Χθες όμως ο Τραμπ προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι έχουν μπροστά τους δύο "πάρα πολύ οδυνηρές" εβδομάδες, καθώς ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού γίνεται ολοένα πιο βαρύς στις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατείνονται έως την 30ή Απριλίου.

Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα

Έσπασαν σήμερα το φράγμα των 200.000 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, την ώρα που η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 4.476 ανθρώπους στη χώρα. 

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 203.608, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, με τουλάχιστον 1.900 νεκρούς, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της, Άντριου Κουόμο.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της αυξανόμενης εξάπλωσης του ιού, περισσότεροι από 8 στους 10 Αμερικανούς καλούνται να μείνουν σπίτι.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η ασθένεια ενδέχεται να σκοτώσει από 100.000 έως 240.000 ανθρώπους στη χώρα εάν τηρηθούν οι σημερινοί περιορισμοί, σε σύγκριση με 1,5 έως 2,2 εκατομμύρια θύματα χωρίς την εφαρμογή μέτρων.

Σε κατ' οίκον περιορισμό θέτει τους κατοίκους της Φλόριντας

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις αποφάσισε σήμερα τον περιορισμό στο σπίτι για τα 21 εκατομμύρια κατοίκους της Πολιτείας αυτής, ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός εξάπλωσης της ασθένειας Covid-19.

Μέχρι τώρα, οι κομητείες επέλεγαν αν θα διατάξουν ή όχι καραντίνα και ο κυβερνήτης, που είναι ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε επικριθεί για τη χαλαρότητα που έδειχνε όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (07.00 της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας) με διάταγμα θα περιοριστούν οι μετακινήσεις των κατοίκων. Θα υπάρχουν μόνο κάποιες εξαιρέσεις για τις απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες, διευκρίνισε ο ΝτεΣάντις.

Στη Φλόριντα, η τρίτη πολυπληθέστερη Πολιτεία, κατοικούν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, μια ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα του πληθυσμού.

Όταν η επιδημία βρισκόταν ακόμη στην αρχή της στις ΗΠΑ, οι εικόνες των νέων που διασκέδαζαν στις παραλίες του Μαϊάμι, ενώ στη Νέα Υόρκη ή την Καλιφόρνια οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να μπουν σε καραντίνα, είχαν σοκάρει όλον τον κόσμο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ δεν έχει διατάξει τον περιορισμό των μετακινήσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφήνοντας τις Πολιτείες να λάβουν μόνες τους την απόφαση. Μέχρι σήμερα, πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει λάβει την αυστηρή εντολή να παραμείνει στο σπίτι.

Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του κρουαζιερόπλοιου Zaandam, όπου τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό. Το πλοίο θέλει να δέσει στο Φορτ Λότερντεϊλ, στα βόρεια του Μαϊάμι και να αποβιβάσει εκεί τους επιβάτες του. «Σε κάθε περίπτωση, δεν ελέγχω το λιμάνι», υπενθύμισε ο κυβερνήτης.

Στη Φλόριντα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα περίπου 7.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 85 άνθρωποι έχουν πεθάνει.