Μ. Πενς: Απέρριψε το αίτημα Τραμπ να μην επικυρώσει στο Κογκρέσο τη νίκη Μπάιντεν

Μ. Πενς: Απέρριψε το αίτημα Τραμπ να μην επικυρώσει στο Κογκρέσο τη νίκη Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς, σε επιστολή του προς τους Αμερικανούς νομοθέτες την Τετάρτη, λίγο πριν την τελετή επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο, απέρριψε το κάλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει μονομερώς τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

"Ο όρκος μου να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα με εμποδίζει να καθορίσω ποιες εκλογικές ψήφους πρέπει να μετρηθούν και ποιες όχι", δήλωσε ο Πενς στην επιστολή. "Ο ρόλος μου έχει διαδικαστική σημασία".

Σημειώνεται ότι ο Πενς αναμένεται να προεδρεύσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου με σκοπό την επίσημη καταγραφή των ψήφων των μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Ο ρόλος του ορίζεται αυστηρά από το πρωτόκολλο.

Λίγη ώρα πριν ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον πυροδοτούσε το ήδη τεταμένο κλίμα, καλώντας τον αντιπρόεδρο του ενώπιον του πλήθους των οπαδών του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο απερχόμενος πρόεδρος συνέχισε να κάνει λόγο για δική του νίκη και εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

"Πιστεύει κανείς ότι ο Μπάιντεν έλαβε 80 εκατομμύρια ψήφους;", αναρωτήθηκε ο Τραμπ, ενώ τόνισε πως με τον Μπάιντεν θα καταστραφεί η χώρα και ότι αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή.

"Έχουν χάσει τον έλεγχο, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, επικαλούμενοι την πανδημία, τρέχουν με χαμηλωμένο το κεφάλι. Δεν θα το αφήσω να συμβεί. Οι Δημοκρατικοί είναι αξιοθρήνητοι", τόνισε ο Τραμπ, ανεβάζοντας τους τόνους.

"Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε τη χώρα μας και το σύνταγμα μας. Οι πολιτείες θέλουν επανεκλογή. Ο Μάικ Πενς να κάνει το σωστό  αμφισβητώντας την εκλογική διαδικασία. Με εμένα θα είστε πιο ευτυχισμένοι", συμπλήρωσε, μιλώντας σε οπαδούς του που κατέφθασαν στην αμερικανική πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της χώρας και, στοιβάζονταν χωρίς να φορούν μάσκα, στο μετρό.