Μ. Μπαρνιέ: Υπάρχουν ακόμα ελπίδες για συμφωνία στο Brexit

Μ. Μπαρνιέ: Υπάρχουν ακόμα ελπίδες για συμφωνία στο Brexit

Την εκτίμηση ότι η εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία είναι ακόμα δυνατή εξέφρασε ο Μισέλ Μπαρνιέ ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, την ώρα που οι δυο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

«Διαπραγματευόμαστε μόνο για 9 μήνες, χρειασθήκαμε τουλάχιστον 5 χρόνια για όλες τις προηγούμενες συμφωνίες, θα δώσουμε κάθε ευκαιρία σε αυτήν τη συμφωνία, η οποία είναι ακόμα δυνατή», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του για να ενημερώσει τους απεσταλμένους από τις 27 χώρες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σχετικά με τις συνομιλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μια καλή, ισορροπημένη συμφωνία, σημαίνει δύο προϋποθέσεις που δεν πληρούνται ακόμη. Ελεύθερος και θεμιτός ανταγωνισμός και μια συμφωνία που εγγυάται την αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές και στα ύδατα. Και σε αυτά τα σημεία δεν έχουμε βρει τη σωστή ισορροπία με τους Βρετανούς. Συνεπώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε», κατέληξε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν χθες να κάνουν μια «ύστατη προσπάθεια» και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στην μετά-Brexit εποχή.

«Οι διαπραγματευτικές μας ομάδες εργάζονται νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες. Και παρά την εξάντληση έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν ξανά και ξανά οι προθεσμίες, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι υπεύθυνο να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.