Μ. Μπαρνιέ: Ο κίνδυνος του Brexit δεν έχει φύγει

Μ. Μπαρνιέ: Ο κίνδυνος του Brexit δεν έχει φύγει

Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από τη μη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Λονδίνο και Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ κατά την συνάντηση του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαραντκάρ.

«Εάν δεν έχουμε συμφωνία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού, ιδιαίτερα στο εμπόριο», δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Το Brexit δεν πρόκειται να φύγει. Έχουμε ένα σημαντικό έργο μπροστά μας. Το πρωτόκολλο της Ιρλανδίας / Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει τώρα να εφαρμοστεί σε όλες τις διαστάσεις του - θα παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά την εφαρμογή του» πρόσθεσε.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καλύτερο στο μάξιμουμ στους 11 αυτούς μήνες για να διασφαλίσουμε μία βασική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα χρειασθούμε περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσουμε για κάθε επιμέρους σημείο αυτής της πολιτικής διακήρυξης». Οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου -που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2020- συμφωνίες κυρίως για το εμπόριο, αλλά και για την ασφάλεια, την ενέργεια, την αλιεία και τις μεταφορές.

Ο Μπαρνιέ τόνισε επίσης ότι προειδοποίησε ότι το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων μεταξύ της Βρετανίας και της υπόλοιπης ΕΕ στο πλαίσιο του Brexit θα έχει «πρακτικές συνέπειες» για τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς πολίτες.

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου και οι δύο πλευρές δεν έχουν χρονικό περιθώριο παρά μέχρι το τέλος του 2020 για να διαπραγματευθούν μία νέα εμπορική σχέση, πολύ μικρή χρονική περίοδος δεδομένης της πολυπλοκότητας των συνομιλιών.