Μ. Μπαρνιέ: Μεγάλες διάφορες με τη Βρετανία μέχρι να υπάρξει συμφωνία

Μ. Μπαρνιέ: Μεγάλες διάφορες με τη Βρετανία μέχρι να υπάρξει συμφωνία

Για «επίμονες και σοβαρές αποκλίσεις σε θέματα μείζονος σημασίας» με τη Βρετανία έκανε λόγο ο Μισέλ Μπαρνιε επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Brexit.

Μιλώντας μετά το πέρας του τελευταίου γύρου των εμπορικών συνομιλιών με τη Βρετανία, ο Μπάρνιε είπε ότι, αν και σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την ασφάλεια των αερομεταφορών και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, δεν υπήρχε σύγκλιση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή την τιμολόγηση άνθρακα.

Τέλος, είπε ότι κάθε νέα συμφωνία με τους Βρετανούς πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για δίκαιο ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων, «ισχυρών» μηχανισμών για την επίλυση διαφορών, αλλά και «αποτελεσματικών διορθωτικών μέτρων» σε ό,τι αφορά την αλιεία.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, όμως εξακολουθεί να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ως τις 31 Δεκεμβρίου, μια μεταβατική περίοδο στη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική τους σχέση.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η βίαιη διακοπή των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών θα πλήξει ακόμη περισσότερο τις οικονομίες τους, που έχουν υποστεί ισχυρό κλονισμό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.