Μ. Μάρτιν: Ο Μπάιντεν θέλει συμφωνία για το Brexit, ο Τζόνσον πρέπει να στρωθεί στη δουλειά

Μ. Μάρτιν: Ο Μπάιντεν θέλει συμφωνία για το Brexit, ο Τζόνσον πρέπει να στρωθεί στη δουλειά

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν δήλωσε σήμερα ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει η Βρετανία να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να στρωθεί στη δουλειά.

Η νίκη του Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές άλλαξε το διεθνές πλαίσιο του Brexit: ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόλαντ Τραμπ τάχθηκε υπέρ της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ ο Μπάιντεν, που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ήταν αντίθετος.

Ο Μπάιντεν, που είναι περήφανος για την ιρλανδική του καταγωγή, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η ειρηνευτική συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία δεν πρέπει να υπομονευθεί. Αυτό θεωρήθηκε προειδοποίηση για το νομοσχέδιο που πρότεινε ο Τζόνσον και το οποίο θα μπορούσε να ακυρώσει τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου Βρετανίας-ΕΕ αναφορικά με τα σύνορα Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε τη στήριξή του για τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τζόνσον την Τρίτη. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει πει ότι εάν η Βρετανία την υπονομεύσει, το Λονδίνο δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Έχει ισχυρή δέσμευση στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», δήλωσε ο Μάρτιν αναφερόμενος στον Μπάιντεν. «Ειδικότερα αναφορικά με το Brexit, προφανώς θα προτιμούσε μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας».

«Και νομίζω ότι εκεί, εάν θα μπορούσα με όλο το σεβασμό να το πω, είναι όπου θα έπρεπε να κατευθυνθεί η βρετανική κυβέρνηση, σε αυτή την κατεύθυνση, κατά την άποψή μου. Θα πρέπει να στρωθεί στη δουλειά… και να πετύχει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Μάρτιν στο ραδιόφωνο του BBC.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ τον Ιανουάριο. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διέπει το εμπόριο μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου. Πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε χάος.

Όμως ο χρόνος κυλά: οι συνομιλίες αναμένεται τώρα να συνεχιστούν και μετά από μία ακόμα προθεσμία του Brexit – αυτή τη φορά στις 15 Νοεμβρίου— αν και οι διαπραγματευτές προσπαθούν να πετύχουν μια συμφωνία με αρκετό χρονικό περιθώριο ούτως ώστε να μπορεί να επικυρωθεί πριν τα τέλη του έτους.

Ο Μάρτιν δήλωσε ότι το Νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά του Τζόνσον, που το Λονδίνο έχει ομολογήσει ότι μπορεί να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με το να παρακάμπτει μέρη της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία, έχει δημιουργήσει ανησυχίες για την εμπιστοσύνη που μπορεί να του έχει η ΕΕ.

Ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να συμβιβαστεί για την κυριαρχία της αλλά ότι η κυβέρνηση ελπίζει σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

«Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες –το ομολογώ, ο χρόνος είναι λίγος— αλλά τις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια συμφωνία και η ΕΕ θα επιδείξει κάποια παραπάνω ευελιξία σε αυτά θέματα», δήλωσε στο BBC.