Μ. Μακόνελ: Οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν μέγιστη πίεση αν η Β. Κορέα υπαναχωρήσει

Μ. Μακόνελ: Οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν μέγιστη πίεση αν η Β. Κορέα υπαναχωρήσει

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ, τόνισε ότι στηρίζει τους στόχους που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή δήλωσή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ωστόσο επέμεινε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιδράσει αν η Πιονγκγιάνγκ δεν τηρήσει όσα υποσχέθηκε.

«Αν η Βόρεια Κορέα δεν αποδειχθεί πρόθυμη να προχωρήσει, εμείς και οι σύμμαχοί μας πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να επαναφέρουμε την πολιτική της μέγιστης πίεσης», είπε ο Μακόνελ κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Γερουσίας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Κιμ είναι τόσο ανακριβής και δεν περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να υποβληθεί ως συνθήκη και να εγκριθεί από τη Γερουσία με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Με δεδομένο ότι επί του παρόντος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα διαθέτει οριακή πλειοψηφία στο Σώμα, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα χρειαζόταν να πειστεί μεγάλο μέρος των Δημοκρατικών και να την ψηφίσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP