Μ. Καραγιάννης: «O Ερντογάν θα μεταφέρει την κρίση από τον Έβρο στο Αιγαίο»

Μ. Καραγιάννης: «O Ερντογάν θα μεταφέρει την κρίση από τον Έβρο στο Αιγαίο»

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, η μεγάλη κρίση θα έρθει προσεχώς στο Αιγαίο, όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες είναι έτοιμοι για «απόβαση» στα ελληνικά νησιά. Την άποψη αυτή διατυπώνει στο liberal.gr ο Μάνος Καραγιάννης, τονίζοντας ότι στον Έβρο η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα λόγω γεωγραφίας και σχετικά μικρής συνοριογραμμής. «Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου οι ροές συνεχίζονται αμείωτα. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο μας και να έχουμε πολλές ανθρώπινες απώλειες στη θάλασσα», εκτιμά ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King's College London.

Χαρακτηρίζει ως ορισμό του υβριδικού πολέμου όσα συμβαίνουν στον Έβρο, μιλά για συντονισμό των κινήσεων από τις κρατικές υπηρεσίες της Τουρκίας, για την αναπόφευκτη, όπως λέει, σκλήρυνση της κυβερνητικής στάσης έναντι των παράνομων μεταναστών, αλλά και για την ανάγκη να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση, χωρίς προκαταλήψεις και φανατισμούς σχετικά με το πόσους μετανάστες μπορεί τελικά να ενσωματώσει η χώρα. 

Σχολιάζοντας την έκρυθμη κατάσταση επισημαίνει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση πολίτες να εμπλακούν στην προσπάθεια προστασίας των συνόρων ή να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, ενώ ερωτηθείς για την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζει ότι η χώρα-κλειδί για την λήψη εκείνων των αποφάσεων που θα προστατεύσουν τα ελληνικά σύνορα, είναι σίγουρα η Γερμανία.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη:

- Σχολιάστε μας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία, ότι αναβαθμίζονται σε μέγιστο επίπεδο τα μέτρα φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας, με άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης όσων εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα…

Η εξελισσόμενη κρίση στον Έβρο έχει δυστυχώς τα χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης υβριδικού πολέμου. Είναι φανερό ότι η τουρκική πλευρά διευκολύνει νεαρούς άντρες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες να πλησιάσουν την ελληνοτουρκική μεθόριο και να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.

Η συμπεριφορά τους, όπως αποτυπώνεται στα βίντεο που έχουν διαρρεύσει, είναι επιθετική και τίποτα δεν θυμίζει πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο. Επίσης, υπάρχει συστηματική διασπορά ψευδών ειδήσεων που τροφοδοτεί την ένταση. Δεν μπορεί να ήταν σύμπτωση η προ ημερών αποστολή μηνυμάτων sms σε κινητά μεταναστών στον καταυλισμό της Μόριας που προκάλεσε επεισόδια. Όλα δείχνουν ότι ο συντονισμός των κινήσεων γίνεται από τις κρατικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Δεν υπάρχει τίποτα αυθόρμητο σε όσα παρατηρούμε να συμβαίνουν στο Έβρο και τα νησιά.

- Σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, φοβάστε τα χειρότερα, όπως για παράδειγμα ότι θα θρηνήσουμε θύματα;

Εκτιμώ ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της κρίσης. Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα στον Έβρο λόγω γεωγραφίας και σχετικά μικρής συνοριογραμμής. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου οι ροές συνεχίζονται αμείωτα. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο μας και να έχουμε πολλές ανθρώπινες απώλειες στη θάλασσα. Η σκληρότερη στάση έναντι των παράνομων εισερχομένων μεταναστών που ανακοίνωσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση μαζί με την αναβάθμιση των μέτρων φύλαξης των συνόρων ήταν μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Πάντως, θα πρέπει γρήγορα να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα γιατί η μεγάλη κρίση που έρχεται θα είναι στο Αιγαίο. 

ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

- Τι εννοείτε;

Δεν είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα λαθρομετανάστευσης. Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες κτίζουν ένα μεγάλο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και η Αυστραλία απομονώνει σε μικρά νησιά όσους εισέρχονται παράνομα, αναρωτιέται κανείς γιατί ακόμα η Ελλάδα ακολουθεί μια σχετικά ήπια πολιτική. Η μετανάστευση δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα και σας το λέω εγώ που είμαι μετανάστης. Η μεταναστευτική πολιτική είναι προνόμιο της κάθε κυρίαρχης χώρας.

Χρειάζεται η χώρα μας 1 εκατομμύριο μετανάστες, όπως ελέχθη πρόσφατα; Πως ακριβώς θα ενσωματωθούν άνθρωποι στην Ελλάδα που προέρχονται από μακρινές χώρες ; Όλα αυτά πρέπει να μπουν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις και φανατισμούς. Το σίγουρο είναι ότι το διεθνές δίκαιο προστατεύει μόνο όσους δικαιούνται άσυλο.

- Σύμφωνα με πληροφορίες απέναντι από τη Λέσβο υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες που υπολογίζονται στις 150.000, ενώ ταυτόχρονα στην Μυτιλήνη πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους εμποδίζοντας μετανάστες να αποβιβαστούν. Τι χρειάζεται να γίνει;

Χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία και μεγάλα αποθέματα υπομονής από όλους. Δεν πρέπει να σε καμία περίπτωση πολίτες να εμπλακούν στην προσπάθεια προστασίας των συνόρων ή να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Αυτή είναι αποκλειστική δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση χειρίζεται την κατάσταση όπως αυτή νομίζει καλύτερα και στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό. Τώρα όμως είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της εθνικής ασφάλειας και να συγκροτήσουμε πολιτικές που να υπηρετούν το εθνικό συμφέρον.

Η Ελλάδα χρειάζεται νέα όργανα και υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις προκλήσεις της εποχής. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να γίνει επανασύσταση της Χωροφυλακής για να εποπτεύονται καλύτερα τα σύνορα μας. 

Επίσης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (αν τελικά ιδρυθεί) θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπόνηση ενός δόγματος εσωτερικής ασφάλειας που απουσιάζει από την χώρα μας. Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει πολιτική βούληση και τόλμη.

- Να περιμένουμε κάτι από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκάλεσε για αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα η Επιτροπή έχουν δείξει αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει, έστω την ύστατη στιγμή, να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να προστατευτούν τα ελληνικά σύνορα που είναι και σύνορα της ΕΕ. Η έκτακτη σύνοδος είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη αρκεί να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Η χώρα-κλειδί είναι σίγουρα η Γερμανία.