Μ. Καλογήρου: Πρόταση αλλαγών και όχι τελικό κείμενο του Ποινικού Κώδικα

Μ. Καλογήρου: Πρόταση αλλαγών και όχι τελικό κείμενο του Ποινικού Κώδικα

Πρόταση για διαβούλευση και όχι τελικό κείμενο αποτελεί το σχέδιο αλλαγών του Ποινικού Κώδικα, υποστηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το γεγονός ότι προβλέπονται μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να τονίζει ότι ευνοούν «ευθέως τη Χρυσή Αυγή, τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους».

Ειδικότερα, ο Μιχάλης Καλογήρου απαντώντας στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «προσποιείται πως αγνοεί τη διαδικασία επεξεργασίας των κωδίκων» και διευκρινίζει ότι «το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή  πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων».

Παράλληλα υποστηρίζει ότι για την κυβέρνηση «η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς, ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, κατά την οποία προσδοκούμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή», προσθέτοντας ότι «για το λόγο αυτό, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους».

Επιχειρώντας να αντικρούσει τις καταγγελίες ότι η προτεινόμενη τροποποίηση συνιστά δώρο στη Χρυσή Αυγή, ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίζεται πως «είναι γνωστό, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής».

Καταλήγοντας, ο κ. Καλογήρου αναφέρει πως «η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ», χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τη νεολαία του κόμματός του, η οποία έκανε λόγο χαρακτηριστικά για «υπόνοιες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει ένα μεγάλο δώρο στη Χρυσή Αυγή, ρίχνοντας στα μαλακά την ηγεσία της».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επιχειρήσει αναδίπλωση, ανεπισήμως και διά μέσω πηγών, για το ζήτημα των άρθρων του νέου ποινικού κώδικα.

Συγκεκριμένα, πηγές προσκείμενες στο υπουργείο δήλωναν (όπως και ο υπουργός με καθυστέρηση αρκετών ωρών) ότι «τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας συνιστούν πορίσματα των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών και βρίσκονται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ειδικότερα, θέματα, όπως η περαιτέρω ενίσχυση των αντιρατσιστικών προβλέψεων, οι προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, η μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα καθώς και η οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο και έχουν ήδη τεθεί υπόψη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών».