Μ. Γκάγκα: Οι επόμενοι 3-4 μήνες είναι δύσκολοι

Μ. Γκάγκα: Οι επόμενοι 3-4 μήνες είναι δύσκολοι

Την εκτίμηση ότι οι επόμενοι 3-4 μήνες θα είναι αρκετά δύσκολοι έκανε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, η Διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. Όπως τόνισε η κ. Γκάγκα, η κατάσταση θα είναι δύσκολη έως ότου «εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι μεγαλύτερες ηλικίες, για να έχουμε μεγαλύτερη χαλαρότητα όταν βγαίνουμε».

Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή να μην χρειαστεί ένα νέο σκληρό lockdown. «Ελπίζω να μη χρειαστεί να πάμε σε ένα γενικό  lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα εμβόλια, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει, κατά την εκτίμησή της, εγκριθεί και το εμβόλιο της εταιρείας Johnso&Johnson, το οποίο είναι αρκετά ελπιδοφόρο, καθώς είναι μονοδοσικό και μπορεί να χορηγηθεί στα φαρμακεία. Αντιθέτως, επισήμανε η κ. Γκάγκα, τα εμβόλια των Pfizer και Astrazeneca έχουν αυστηρές συνθήκες διατήρησης, ενώ η τεχνολογία του εμβολίου της AstraZeneca είναι παλαιά και όχι σύγχρονη με RNA, όπως της Pfizer.

Ως προς την κατάσταση στο ΕΣΥ, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι στο «Σωτηρία» συνολικά υπάρχουν πλέον 75 κλίνες ΜΕΘ, ενώ το προσωπικό την τελευταία δεκαετία όλο και μειώνεται, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το πρόβλημα στο σύστημα δεν είναι μόνο εν μέσω της πανδημίας, αλλά ότι μας απασχολεί ο σχεδιασμός μετά.