Μ. Γιλντιρίμ προς ΗΠΑ: Η Τουρκία έχει εναλλακτικές για τα F-35

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, 14:02 - Τελευταία ενημέρωση: 14:36
-A +A
Μ. Γιλντιρίμ προς ΗΠΑ: Η Τουρκία έχει εναλλακτικές για τα F-35

Ατυχή και αντίθετη με το πνεύμα στρατηγικής σύμπραξης χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ την απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εγκρίνει νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται ρήτρα που απαγορεύει την πώληση μαχητικών F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν βρίσκεται χωρίς εναλλακτικές. Τέτοιες προσπάθειες είναι λυπηρές και πάνε ενάντια στην ψυχή της στρατηγικής συνεργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Γιλντιρίμ.

 Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε χθες έναν αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 716 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας την έκκληση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έναν μεγαλύτερο, ισχυρότερο στρατό, στον οποίο περιλαμβάνεται μια τροπολογία που απαγορεύει την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, πως η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές και πως το νομοσχέδιο δεν θα καταστήσει ευάλωτη την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά την κίνηση της Γερουσίας των ΗΠΑ να απαγορεύσει την παράδοση μαχητικών F-35 στην Άγκυρα.

«Το να προκαλεί τεχνητές κρίσεις είναι το στυλ της Δύσης... Τι νόμους θα εφαρμόσετε (οι Ηνωμένες Πολιτείες) προκειμένου να επιβάλετε κυρώσεις για την αγορά των S-400; Είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, που θα οδηγήσει σε κρίση. Έχουμε αγοράσει τους S-400 και ας σταματήσουμε να μιλάμε γι΄αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο NTV.

Φωτογραφία AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 03/08/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα