Μ. Εσπερ: «Όλες οι επιλογές πάνω στο τραπέζι για το Ιράκ»

Μ. Εσπερ: «Όλες οι επιλογές πάνω στο τραπέζι για το Ιράκ»

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε ότι "όλες οι επιλογές» βρίσκονται «στο τραπέζι" μετά από μια επίθεση εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. 

Σημειώνεται ότι τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και αρκετά τραυματίστηκαν από την επίθεση με ρουκέτες που διαπράχθηκε κατά βάσης στο Ιράκ, στην οποία φιλοξενούνται στρατεύματα των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Bρετανός υπήκοος που βρίσκονταν στο στρατόπεδο Τατζί του Ιράκ σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτες.

"Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι καθώς συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να τιμωρήσουμε τους δράστες και να διατηρήσουμε την αποτροπή, όπως κάναμε τους τελευταίους μήνες", πρόσθεσε, αποδίδοντας την χθεσινή επίθεση σε "φιλο-ιρανικές σιιτικές ένοπλες ομάδες", χωρίς να τις κατονομάσει.

Ο Έσπερ είπε ότι συνομίλησε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για πιθανά αντίποινα, ο οποίος του έδωσε την πλήρη εξουσιοδότηση να "κάνει το σωστό". 

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μιλι δήλωσε ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στη μεγάλη στρατιωτική βάση Τάτζι, στα προάστια της Βαγδάτης, με τις 18 εξ αυτών να φτάνουν στη βάση.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου, δυο μέρες μετά τον θάνατο ενός Αμερικανού από την εκτόξευση 30 ρουκετών σε μια ιρακινή στρατιωτική βάση στο Κιρκούκ στα τέλη του 2019, ο αμερικανικός στρατός απάντησε βομβαρδίζοντας πέντε βάσεις, στο Ιράκ και τη Συρία, της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, μιας ένοπλης φιλο-ιρανικής ένοπλης οργάνωσης.

Ακολούθησε κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, που οδήγησε στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε μια αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, και έπειτα ως αντίποινα ιρανικές βομβιστικές επιθέσεις σε ιρακινές βάσεις που στέγαζαν Αμερικανούς στρατιώτες.