M. Δερμιτζάκης: Ανησυχητικό στοιχείο ο διπλασιασμός των διασωληνωμένων σε 20 ημέρες

M. Δερμιτζάκης: Ανησυχητικό στοιχείο ο διπλασιασμός των διασωληνωμένων σε 20 ημέρες

Ανησυχητικό στοιχεία χαρακτήρισε τον διπλασιασμό των διασωληνωμένων ασθενών μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 20 ημερών ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, υπογραμμίζοντας πως γίνονται προσπάθειες αποσυμφόρησης της πίεσης από το σύστημα Υγείας.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και της μετάδοσης του ιού είναι ότι το Σύστημα Υγείας «δεν είναι στα καλά του» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί.

«Οι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί αλλά οι υποδομές ελλείπεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον συνωστισμό που παρατηρείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και αναφορικά με τον αριθμό μαθητών ανά σχολική τάξη και την επικρίσεις για ανακολουθία σχετικά με το όριο των 9 ατόμων σε συναθροίσεις, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε το κάθε μέτρο με το άλλο και εξήγησε το σκεπτικό των επιστημόνων.

Όπως ανέφερε, σε περιπτώσεις με συνωστισμούς όπως είναι τα λεωφορεία ή τα 25 παιδιά ανά τάξη, ορίζονται κάποια έξτρα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προστασία. Σε κάθε δραστηριότητα δηλαδή, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ίδιας της ύπαρξης της δραστηριότητας και της δυνατότητας εφαρμογής των μέτρων. Προφανώς τόνισε, θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε η δυνατότητα να είναι στην τάξη και τρία μόνο παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι Δημόσια Υγεία και όχι να προστατεύουμε τον καθένα ξεχωριστά, διότι στην κοινότητα αυτό είναι αδύνατο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν μια δραστηριότητα είναι πολύ επικίνδυνη, υπάρχει η δυνατότητα να τη σταματήσουμε, «αλλά δεν σταματάμε τα πάντα».

Δ. Σαρηγιάννης: Δεν έχουμε τηρήσει πραγματικά σχεδόν κανένα μέτρο

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε ότι η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει πάρα πολύ και διαπίστωσε ότι δεν έχει τηρηθεί πραγματικά σε μεγάλο βαθμό σχεδόν κανένα μέτρο.

Εκτίμησε ότι πιθανώς θα χρειαστεί και η λήψη πρόσθετων μέτρων από το τέλος Οκτωβρίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά την αύξηση της τηλεργασίας, που θα έχει ορατές επιπτώσεις και στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Τάχθηκε επίσης υπέρ της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους λέγοντας πως μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση των κρουσμάτων.