Μ. Δερμιτζάκης: Αν μάς ξεφύγει ο κορονοϊός τότε οι ΜΕΘ δεν θα φτάνουν

Μ. Δερμιτζάκης: Αν μάς ξεφύγει ο κορονοϊός τότε οι ΜΕΘ δεν θα φτάνουν

«Φοβάμαι ότι μπορεί να μάς ξεφύγει ο κορονοϊός, και τότε οι ΜΕΘ δε φτάνουν» προειδοποίησε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε διότι έχουμε εικόνα μόνο 15 ημερών.

«Άκουσα χθες την κ. Κοτανίδου ότι είμαστε στο 1/3 των ΜΕΘ που έχουν σχέση με COVID, ότι οι υπόλοιπες 2/3 είναι άδειες (...) θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο την εκθετική καμπύλη» σημείωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, προσθέτοντας πως στην Ελβετία το 15% μόνο των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και εκτιμάται σε 2 με 4 εβδομάδες θα είναι γεμάτες.

«Αν μας ξεφύγει, φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει, θα γεμίσουν τα υπόλοιπα 2/3. Έχουμε εικόνα 15 ημερών. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε να κάνουμε σαν να είμαστε οριακά γιατί μπορεί να είμαστε οριακά και να μην το ξέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα μέτρα θα δουλέψουν αν τηρηθούν. Τα μέτρα είναι αρκετά κοντά, εκεί που πρέπει να είναι, χρειάζεται η προσπάθεια πολιτείας – πολιτών για να τηρηθούν» πρόσθεσε ακόμα και τόνισε πως ο κάθε πολίτης πρέπει να περιφρουρεί τα μέτρα αυτά. «Είδα ότι κάποιοι δε φορούσαν μάσκες στον Άγιο Δημήτριο, και οι αστυνομικοί δε λέγανε τίποτε στη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε.

«Κάθε χώρα πρέπει να δει τα δικά της όρια. Τα κρούσματα είναι μια ένδειξη. Πρέπει να βρούμε τη δική μας ισορροπία που είναι διαφορετική για κάθε χώρα» σχολίασε ακόμα και υπογράμμισε πως «πρέπει να αποφύγουμε το λοκντάουν... Μπορούμε, ξέρουμε να διαχειριστούμε τον ιό και είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε το συνδυασμό. Όποια χώρα πάει σε λοκντάουν δηλώνει ήττα»...