7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Μ. Χρυσοχοϊδης για Μ. Φουρθιώτη: «Ουδέποτε υπήρξε διάθεση 14 αστυνομικών»

Μ. Χρυσοχοϊδης για Μ. Φουρθιώτη: «Ουδέποτε υπήρξε διάθεση 14 αστυνομικών»

Την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση του Μ. Φουρθιώτη ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «oυδέποτε υπήρξε διάθεση 14 αστυνομικών για τη φύλαξη του εν λόγω παρουσιαστή».

Για την αστυνομική φρούρηση του παρουσιαστή από την ΕΛΑΣ, που απασχόλησε τη δημοσιότητα, ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για φημολογίες ότι φυλάσσεται από 14 αστυνομικούς ο κ. Φουρθιώτης, χαρακτηρίζοντας ως «λάσπη που ρίχνεται στον ανεμιστήρα», τις αναφορές περί μεγάλου αριθμού ανδρών φρούρησης και θωρακισμένα οχήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Η αστυνομία αξιολογεί κινδύνους και όχι χαρακτήρες και προσωπικότητες. Είμαστε κράτος Δικαίου» τόνισε επίσης ο κ. Χρυσοχοϊδης.

«Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τους 11 μήνες φύλαξης ο αριθμός των αστυνομικών δεν ξεπέρασε τους δυο, από τους οποίους αρχικά είχε διατεθεί ένας τον Μάιο του 2020 και σταδιακά μετά από επιθέσεις εμπρησμού στην οικία του και στο αυτοκίνητό του, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αυξήθηκε ο αριθμός σε 4 και ένα περιπολικό για 24ωρη φύλαξη και αυτό μόνο τον τελευταίο μήνα.

«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη και έχουμε ευθύνη που δεν αλλάξαμε νωρίτερα το σύστημα. Έχουμε κάνει απόπειρα από την πρώτη ημέρα, αλλά οι προτάσεις όλες ήταν ασπιρίνες εκεί που χρειάζονταν τομές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός 

«Τα πρόσθετα μέτρα»

«Τον παρουσιαστή τον φύλαγε 1 άτομο το Μάιο του 2020, τον Αύγουστο του 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω απ’ το σπίτι του και η επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε το Νοέμβριο τη διάθεση 1 ενός ατόμου για ένα τρίμηνο, στις 13 Ιανουαρίου μετά από εμπρησμό αυτοκινήτου στο Έψιλον TV που εργάζεται διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού, μιας υπηρεσιακής μοτοσυκλέτας και επιτήρηση της οικίας του. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα άργησαν να διατεθούν και δόθηκαν τελικά τα μέσα Φεβρουαρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε:

«Στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση λόγω των κινητοποιήσεων για τον Κουφοντίνα, υπήρχαν επίθεση σε σπίτια βουλευτών, πολλές επιθέσεις σε ΜΜΕ. Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο».

Νομοθετική πρωτοβουλία

Επίσης, βάσει των στοιχείων που έθεσε στη διάθεση της ολομέλειας της Βουλής, από το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων που διατίθενται για φύλαξη το 60% αφορά πολιτικούς, το 30% κρατικούς αξιωματούχους και ιδιώτες και το 10% διπλωμάτες. Από το ποσοστό για τους ιδιώτες το ανάλογο ποσοστό για εκδότες και δημοσιογράφους είναι λιγότερο από το 2%.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία, σε τρεις εβδομάδες, για τη φύλαξη προσώπων από ειδικό σώμα με συνεχή εκπαίδευση, και με χρήση και ιδιωτικών εταιριών, πρακτική που ακολουθείται πετυχημένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.