Μ. Χρυσοχοϊδης: Δεν θα διαλύονται νόμιμες διαδηλώσεις από πέντε προβοκάτορες

Μ. Χρυσοχοϊδης: Δεν θα διαλύονται νόμιμες διαδηλώσεις από πέντε προβοκάτορες

Ο νέος νόμος θα προστατεύει το δικαίωμα όσων θέλουν να διαδηλώσουν αλλά και την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σημειώνοντας πως δεν θα διαλύονται νόμιμες διαδηλώσεις από πέντε προβοκάτορες.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε κάθε μέρα να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Ο νέος νόμος θα προστατεύει το δικαίωμα όσων θέλουν να διαδηλώσουν και βάζει τέλος στη δράση των προβοκατόρων» αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων.

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις κομμάτων, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο μια «απογοητευτική αντιπολίτευση που γεννά θεωρίες συνωμοσίας» και υποστήριξε ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία ορίζει το δικαίωμα της συνάθροισης. Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι η αποτροπή των επεισοδίων ανέφερε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί τη βία μέσα στα Πανεπιστήμια.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πράξεις βίας εντός του πανεπιστημίου που οδήγησαν στην πανεπιστημιακή αστυνομία με σκοπό να μπει τέλος «στην ατιμωρησία των θρασύδειλων», ενώ σχετικά με το αίτημα μεταφοράς του Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε λόγο για «αίτημα διακριτικής μεταχείρισης».

Πιο αναλυτικά, σημείωσε ότι: «Τα τελευταία χρόνια δέχθηκα πολλές καταγγελίες κυρίως από ξένους δημοσιογράφους που τους δείραν, ξυλοκοπόθηκαν και ζητούσαν προστασία. Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος», επεξηγώντας σχετικά με την οριοθέτηση του χώρου των δημοσιογράφων.

«Είναι κάποιες βασικές αρχές και κανόνες που διέπουν την αστυνομία σε σχέση με τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε.

«Σε περίπτωση που υπάρχουν πολύ μεγάλα επεισόδια και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να είναι σε κάποιο σημείο φυλασσόμενοι για να κάνουν τη δουλειά τους».

Ερωτηθείς για το ποιος θα αξιολογεί το μέγεθος και την επικινδυνότητα μιας διαδήλωσης, τόνισε: «Θα αξιολογούνται από τους αστυνομικούς που είναι στον δρόμο, από τον διαμεσολαβητή μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, και τελικά ανάλογα με το πλήθος, ο στόχος είναι να διαδηλώσουν όλοι, να μη διαλύονται οι συγκεντρώσεις από διάφορους προβοκάτορες, να ξεκινάν από κάπου και να φτάνουν κάπου αυτοί που θέλουν να διαδηλώσουν… με μια βασική προϋπόθεση όταν ο αριθμός είναι μικρός να πηγαίνουν από το πεζοδρόμιο, αν είναι λίγο περισσότεροι να πηγαίνουν και σε μια λωρίδα του δρόμου, αλλά δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο, αυτή η κατάχρηση τελείωσε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει άλλη διαδικασία για τις περιπτώσεις που δεν θα γίνει μια διαδήλωση.

«Εμείς θέλουμε να γίνονται οι διαδηλώσεις, ο νόμος αυτός προστατεύει το δικαίωμα κάποιων να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν, να πορεύονται. Εάν υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με προβοκάτορες, με καταστροφές, που απειλούνται με επεισόδια τότε αυτά πρέπει να αξιολογούνται όλα και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα», υπογράμμισε ο υπουργός για να προσθέσει: «Εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, διαλύονται συγκεντρώσεις από πέντε προβοκάτορες, καταστρέφονται πόλεις, σπάζουν βιτρίνες και δεν έχει πληρώσει ούτε ένας, αυτό τελειώνει».