M. Cavusoglu: Τουρκία και ΗΠΑ θα επιβλέψουν την απομάκρυνση των Κούρδων από τη Μάνμπιτζ της Συρίας

M. Cavusoglu: Τουρκία και ΗΠΑ θα επιβλέψουν την απομάκρυνση των Κούρδων από τη Μάνμπιτζ της Συρίας

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα επιβλέψουν την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την πόλη Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τοπικά μέσα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς Μόσχα, ο Cavusoglu επεσήμανε ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον θα αποφασίσουν από κοινού ένα σχέδιο για την ασφάλεια της Μάνμπιτζ στη διάρκεια συνομιλιών που θα έχουν στις 19 Μαρτίου, όμως πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε στρατιωτική επιχείρηση, αν αποτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα στη συριακή κυβέρνηση αναφορικά με τη Μάνμπιτζ και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα εποπτεύσει την επιστροφή των όπλων που δόθηκαν στη YPG από τις ΗΠΑ, ένα θέμα που έχει οξύνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

M. Cavusoglu: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε σημείο κατάρρευσης

 Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο σημέιο κατάρρευσης και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

«Οι πολίτες της Τουρκίας έχουν μια πολύ αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λένε πάντα ψέματα. Οι σχέσεις μας είναι κοντά στην κατάρρευση. Δύο ομάδες εργασίας συστάθηκαν τον Φεβρουάριο για να αποφευχθεί αυτό και θέσαμε έναν όρο: δεν θα ανεχθούμε πλέον να μην τηρείτε τις δεσμεύσεις σας», τόνισε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε φοιτητές πανεπιστημίου της Μόσχας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ένα από τα θέματα που προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι και η παροχή όπλων από τις ΗΠΑ σε κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, εξήγησε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Φωτογραφία AP