Μ.Βρετανία: Σε χαμηλό 48ετίας η ανεργία αλλά ο πληθωρισμός συμπιέζει τα εισοδήματα

Μ.Βρετανία: Σε χαμηλό 48ετίας η ανεργία αλλά ο πληθωρισμός συμπιέζει τα εισοδήματα

Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός οδήγησε στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση των πραγματικών αποδοχών εξαιρουμένων των μπόνους από το 2013, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Reuters, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,7% από 3,8% και τα 1,257 εκατομμύρια άτομα άνεργα ήταν λιγότερα από τα 1,295 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας που προσφέρονται για πρώτη φορά. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί  με ανησυχία την ισχύ της αγοράς εργασίας της Βρετανίας, καθώς φοβάται ότι η υψηλότερη από το φυσιολογικό αύξηση των μισθών είναι ένα βασικό κανάλι μέσω του οποίου μπορεί να εδραιωθεί η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού λόγω της ενέργειας.

«Τα ισχυρά μπόνους σε ορισμένους τομείς όπως οι κατασκευές και ειδικά ο χρηματοοικονομικός τομέας σημαίνουν ότι η συνολική αμοιβή συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα από τις τιμές κατά μέσο όρο, αλλά τα υποκείμενα τακτικά κέρδη μειώνονται πλέον απότομα σε πραγματικούς όρους», δήλωσε ο διευθυντής οικονομικών στατιστικών της ONS, Ντάρεν Μόργκαν.

Οι συνολικές αμοιβές το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 7,0% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα - πολύ πάνω από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση 5,4% - ενώ οι τακτικές αμοιβές εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο, έως και 4,2%.

Προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, οι τακτικές αποδοχές ήταν 2,0% χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, η μεγαλύτερη πτώση  έως τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι είπε ότι η πτώση του βιοτικού επιπέδου είναι αναπόφευκτη λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας και ότι μια εκτεταμένη πίεση για υψηλότερες αμοιβές θα ωφελούσε δυσανάλογα τους εργαζόμενους που ήταν ήδη σε ισχυρή θέση στην αγορά εργασίας.

Η ισχύς της αγοράς εργασίας έρχεται παρά τη στασιμότητα της οικονομίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας μειώνουν τη ζήτηση των καταναλωτών, προκαλώντας απότομη πτώση της παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους.