Μ. Βρετανία: Ρεκόρ θανάτων σε μία ημέρα με 708 θύματα

Μ. Βρετανία: Ρεκόρ θανάτων σε μία ημέρα με 708 θύματα

Περισσότεροι από 700 Βρετανοί έχασαν την μάχη με τον κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, γεγονός που σνιστά την μεγαλύτερη ημερήσια καταγραφή θανάτων στην χώρα από το ξέσπασμα της πανδημίας, ανεβάζοντας σε 4.313 τον συνολικό αριθμό των απωλειών, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Νιλ Φέργκιουσον.

Ταυτόχρονα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο αγγίζουν πλέον τις 42.000, ενώ ο αριθμός των ιαθέντων είναι μόλις 135 άτομα.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό σημειώνει αύξηση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς την Παρασκευή είχαν καταγραφεί 684 θάνατοι, ενώ την Πέμπτη 569.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο Νιλ Φέρκιουσον είχε αναφέρει πως η Βρετανία δεν θα χαλαρώσει το αυστηρό μέτρο της καθολικής καραντίνας πριν το τέλος του Μαΐου, προειδοποιώντας ότι πρώτα πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού και να ξεκινήσει η εντατική διενέργεια τεστ.

Ο Φέργκιουσον, καθηγητής μαθηματικής βιολογίας του Imperial College London, δήλωσε ότι εξετάζεται πώς θα υιοθετηθούν εν καιρώ πιο χαλαροί περιορισμοί.

«Θέλουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση στην οποία, τουλάχιστον ως τα τέλη Μαΐου, θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε την καθολική καραντίνα που έχουμε τώρα με κάποια λιγότερο αυστηρά μέτρα, βασισμένα περισσότερο στην τεχνολογία και τα τεστ», εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

«Γίνεται πολλή δουλειά ώστε να δούμε πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια από τα πολύ αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης που έχουν υιοθετηθεί με ένα καθεστώς που θα βασίζεται στην πιο εντατική διενέργεια τεστ, την πολύ άμεση πρόσβαση στα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών», πρόσθεσε ο Φέργκιουσον.

«Όμως προκειμένου να αντικατασταθεί αυτό το καθεστώς (…) πρέπει να πέσουν οι αριθμοί», διευκρίνισε.

Η κυβέρνηση έχει θέσει τη Βρετανία σε καθολική καραντίνα κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ και απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις. Παράλληλα το Λονδίνο καλεί τους πολίτες να μην βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη.