Μ. Βρετανία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης τον Οκτώβριο

Μ. Βρετανία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης τον Οκτώβριο

Η οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας σχεδόν σταμάτησε τον Οκτώβριο με φόντο τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού που έπληξαν τον τομέα της φιλοξενίας. 

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε 0,4% τον μήνα και ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Σεπτέμβριο είχε σημειώσει επιβράδυνση κατά 1,1%. 

Η Βρετανία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από το COVID-19, με περισσότερους από 62.000 θανάτους και υπέστη επίσης το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα οποιασδήποτε μεγάλης οικονομίας, αφού το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 19,8% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Παρόλο που η οικονομία ανέκαμψε αρχικά γρήγορα μετά το αρχικό σοκ του lockdown έχασε δυναμική καθώς τα κρούσματα COVID άρχισαν να αυξάνονται ξανά τον Σεπτέμβριο.

Η βρετανική οικονομική παραγωγή τον Οκτώβριο ήταν 8,2% χαμηλότερα από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ελαφρώς πιο κάτω από το 8,4% του Σεπτεμβρίου. Επίσης η ανάπτυξη τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο επιβραδύνθηκε στο 10,2% από 15,5% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

Victoria Jones/PA via AP