Στηρίζουμε την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού

Στηρίζουμε την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού ανέφερε σε απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ ερωτηθείς σχετικά για την παύση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και σημείωσε πως η Κομισιόν «βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση» για τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Η κ. Βεστάγκερ σημειώνει μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη πως ο Έλληνας πρωθυπουργός την ενημέρωσε για την κατάσταση την περασμένη Παρασκευή και τονίζει πως «λόγω αυτών των τροποποιήσεων, άτομα που εργάστηκαν σε θέσεις κοντά στην κυβέρνηση δεν είναι επιλέξιμα για διορισμό σε θέσεις λήψης αποφάσεων στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) σε μια περίοδο 5 ετών και τα ήδη διορισμένα απολύονται από τις θέσεις τους».

Επίσης αναφέρει ότι «οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη για να διακριβώσουν τα γεγονότα» και ενημερώνει ότι «η καλή συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι κρίσιμη και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο δια μέσου της ανεξαρτησίας αυτών των αρχών». Αυτό, επισημαίνει, «ορίζεται σαφώς στην Οδηγία ECN +, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 2021».